Met dit listige trucje betaalt de bank verkeersboetes van buitenlanders terug





 

Wanneer je als buitenlands voertuig in België een verkeersovertreding begaat, krijg je meteen de rekening gepresenteerd. Maar sommigen slagen er toch in om via een vernuftig en o zo simpel trucje aan de boete te ontkomen.

De meeste buitenlanders betalen hun verkeersboete met een kredietkaart. Een betalingswijze waarbij geen handtekening vereist was tot voor kort. Bovendien zijn er nog oude betaalkaarten in omgang die niet voorzien zijn van een chip en daardoor geen pincode nodig hebben. Buitenlanders die na het betalen van de boete in hun thuisland aankwamen, trokken daarom naar hun bankier en deden de betaling van de boete af als "bedrog". Ze beweerden dat hun kredietkaart gestolen was of dat ermee gesjoemeld moest zijn. Worldline, de Belgische beheerder van onze betalingssystemen, moet op dat moment nagaan of er bij de betaling een handtekening is geplaatst van de rechtmatige eigenaar van de kaart. Is dat niet het geval, wordt het verhaal van "bedrog" als plausibel beschouwd en de boete terugbetaald.

De Belgische politie waarschuwt al zijn korpsen nu voor deze wanpraktijken en eist van alle agenten dat ze een handtekening vragen eenmaal de boete betaald is. "Meestal is een pv het enige bewijs dat we hebben, dat het geld rechtmatig verkregen is. Maar de wet verbiedt ons om zo'n bewijsstuk voor te leggen aan derden, in dit geval Worldline. Intussen verspreidt het handige trucje zich wel onder de truckers. Een overtreder moet daarom voortaan ook het ticket van de betaalterminal ondertekenen. Dat bewijs moeten we dan bij het afschrift van de onmiddellijke inning bewaren. Een kopie van dat ticket mogen we bij betwisting wel overmaken aan de bank of de uitgever van de betaalkaart. Dat geldt dan als bewijs", aldus een politiechef in Het Laatste Nieuws.

 
 
Bron: Het belang van Limburg (BE)
 
  22-7-2015  


|

FlitsKaart