Smartphone wordt getuige





 

Automobilisten die betrokken zijn bij een verkeersongeval, lopen de kans onmiddellijk hun smartphone af te moeten staan aan de politie als die ter plaatse komt. Agenten kunnen dan het apparaat uitlezen om te bepalen of de bestuurder zat te bellen of te appen tijdens het rijden.

In Groot-Brittannië is het inleveren van de mobiele telefoon inmiddels een standaardprocedure bij verkeersongevallen. "Bij ons is het wettelijk toegestaan en gebeurt het in beslag nemen alleen in specifieke gevallen, maar ik kan me voorstellen dat deze maatregel vaker gaat worden toegepast om de schuldvraag te bepalen", zegt Monique Matze van de Nationale Politie.

'Strafbaar'
"Iemand die zijn smartphone gebruikt tijdens het rijden, is strafbaar en door de apparaten uit te lezen kan bepaald worden of dit mede de reden van een ongeval is. Maar het zal nooit helemaal doorslaggevend kunnen zijn, want het is moeilijk te bewijzen dat het de oorzaak is. Maar het is aanvullend bewijs", meent Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie.

Inmiddels wordt op de Politie Academie aandacht besteed aan uitlezen van mobieltjes. "Leerlingen wordt geleerd in diverse scenario's te denken om te bepalen hoe een ongeval tot stand is gekomen. Misbruik van sociale media hoort daar bij", stelt Frank van der Meijden. "Wanneer je weet dat er tienduizenden boetes worden uitgereikt voor niet handsfree gebruik van de mobiel, kun je wel nagaan dat het gebruik ervan de oorzaak van een ongeval kan zijn."

Afleiding
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid stelt dat bij maximaal 25 procent van de ongevallen in ons land afleiding een rol speelt. Als je dat vertaalt in slachtoffers kom je uit enkele tientallen tot zelfs honderd doden per jaar. "Wij richten onze campagnes erop om te voorkomen dat bestuurders achter het stuur onverantwoord bezig zijn met hun smartphone", zegt Patrick Rugebregt. "Het is goed als daders gepakt worden, maar beter is het wanneer automobilisten beseffen dat het misdadig is een mobiel te gebruiken tijdens het rijden."

Veilig Verkeer Nederland is matig enthousiast. "De telefoon in beslag nemen is niet het ei van Columbus. Als er meerdere mensen in de auto zitten, kunnen er ook meerdere mensen met die telefoon hebben gebeld. Dus dat zegt niets", aldus een woordvoerder.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  19-8-2014  


|

FlitsKaart