3VO: 'Snelheid overal omlaag'x

DEN HAAG - Invoeren van nieuwe maximumsnelheden op wegen behoort tot de tien topprioriteiten die verkeersveiligheidsorganisatie 3VO heeft neergelegd bij kabinetsformateur Donner. Hiermee wil 3VO een einde maken aan de 'slachtpartij van dagelijks drie doden in het verkeer'.Wat de organisatie voor verkeersveiligheid betreft moet binnen de bebouwde kom overal een maximumsnelheid gelden van 30 kilometer per uur. Dat is 20 kilometer minder snel dan nu op bepaalde plaatsen is toegestaan. Op de gevaarlijke 80 kilometer wegen moet de snelheid terug naar 60 kilometer per uur. Op snelwegen mag het niet sneller gaan dan 100 kilometer per uur.
Uitzonderingen zijn mogelijk. "Maar hogere snelheden moeten alleen worden toegestaan als de verkeersveiligheid voor iedereen op die wegen is gegarandeerd", aldus 3VO-voorzitter Jaap van der Doef gisteren bij de presentatie van de plannen.


Volgens Van der Doef, zelf voormalig kamerlid van de PvdA, zijn er wegen waar de maximumsnelheid niet 'logisch' overkomt op automobilisten. "Er zijn invalswegen waar je ineens maximaal 50 kilometer per uur mag rijden terwijl je een kilometer eerder nog 100 kilometer per uur mocht. En dat terwijl de omstandigheden hetzelfde zijn. Dat komt niet logisch over. Aan de andere kant zijn er ook wegen waar de maximumsnelheid gewoon onverantwoord hoog is. We moeten dat aanpakken door ons meer te verplaatsen in de psychologie van de automobilist", aldus Van der Doef.BelevingHij benadrukte dat verkeersveiligheid tot nu toe niet hoog scoort op de politieke agenda. "Maar de beleving van verkeersonveiligheid bepaalt of mensen hun wijk of buurt veilig en leefbaar vinden."
3VO vindt het vooral belangrijk dat er een nieuw Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) komt met scherpere doelstellingen en keiharde financiƫle garanties. Om de huidige doelstellingen - naar 750 doden in 2010 - te halen is volgens 3VO minimaal 2,3 miljard euro nodig.

Bron:  Zwolsche Courant

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram