5 nieuwe flitskasten Bredax

Donderdag 05 juni 2003 - BREDA - Automobilisten die graag te hard en/of door rood licht rijden of andere overtredingen begaan, kunnen de komende tijd de noordelijke rondweg in Breda beter mijden.Er zijn daar vijf nieuwe flitskasten geplaatst en de politie gaat extra controleren op onder meer het niet dragen van gordels en het rijden onder invloed.
Het is de gemeente Breda en de politie ernst met de verkeersveiligheid op de noordelijke rondweg, vanaf de kruising met de Emerparklaan tot aan de kruising Heerbaan/Tilburgseweg.
Op het eerste kruispunt komen drie flitskasten die op het doorrijden bij rood licht én snelheidsovertredingen reageren. De kasten flitsen één kant op, maar pakken wel beide rijbanen. Op de kruising met de Crogtdijk staat paal nummer twee en de derde komt bij de Tilburgseweg.Lussen


Verder worden er op het 7,7 kilometer lange traject vier lussen in het wegdek geplaatst die de snelheid van automobilisten vastleggen, zodat de gemeente echt kan meten of de flitskasten het gewenste effect hebben.

Vanaf dinsdag 10 juni gaan de vijf kasten hun werk doen. Ze kosten inclusief camera 50.000 euro per stuk. In de begintijd zullen volgens de politie alle camera's werken. Surveillanten sporen daarnaast met een zogenoemde laserpatrol snelheidsovertreders op en collega's halen deze bestuurders vervolgens van de weg. Om meteen ook even te controleren op het dragen van de gordel en het gebruik van alcohol.

De verkeersdeelnemers worden voor dit alles gewaarschuwd. Langs de noordelijke rondweg komen twintig attentieborden te staan.


Lokaal fonds


Het geld dat wordt ingezameld met de flitskasten gaat rechtstreeks naar 's Rijks schatkist. Wethouder Niederer (VVD, verkeer) wil echter dat een kwart van het totaalbedrag in een lokaal verkeersfonds wordt gestort, waarmee de gemeente Breda weer andere maatregelen kan nemen ter bevordering van de verkeersveiligheid. Daarvoor pleitte hij al eens toen hij nog Tweede-Kamerlid was. Een motie die hij daartoe indiende met de PvdA werd weliswaar aangenomen, maar nooit uitgevoerd. Niederer zei gisteren dat hij de Kamerleden en de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat snel zal vragen de motie alsnog uit te voeren.

Bron:  BN/De Stem

Melder: PJK

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram