'80 kilometer op A12 in béide richtingen'





 

VOORBURG | Op de rijksweg A12 bij Voorburg moet in beide richtingen een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur worden ingevoerd. Dus niet alleen voor verkeer naar Den Haag, zoals Rijkswaterstaat vorige maand heeft aangekondigd, maar ook voor auto's in de richting van het Prins Clausplein.

Dit pleidooi komt van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De wethouders Beenakker (VVD, verkeer) en Jelsma (PvdA, milieu) opperden hun wensen gisteren in een gesprek met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. Zij stellen dat met een snelheidsbeperking tot 80 kilometer per uur de 'onaanvaardbare stank- en geluidsoverlast' van de A12 bij Voorburg kan worden verminderd. De minister was gisteren op tournee in deze regio. Vorige maand werd bekend dat Rijkswaterstaat op het Voorburgse deel van de A12 een beperking tot 80 kilometer gaat invoeren voor verkeer richting Den Haag.

Deze maatregel gaat medio volgend jaar in. Leidschendam-Voorburg steunt deze ingreep, maar vindt dat de beperking óók moet gelden voor verkeer aan de andere kant van de weg (dus ríchting het prins Clausplein). De fusiegemeente wijst erop dat er langs de snelweg in Voorburg 1500 woningen, twee scholen en een kinderdagverblijf staan. Volgens de gemeente hebben zij last (stank en geluid) van verkeer van beide kanten op de rijksweg. De wethouders wijzen op de proef op de A13 ter hoogte van Rotterdam-Overschie, waar de invoering van 80 km/u gezonder blijkt te zijn voor omwonenden.

Een tweede argument voor een lagere snelheid op de A12 bij Voorburg is de veiligheid, aldus Beenakker. Omdat het 'weefvak' tussen de oprit Voorburg en het Prins Clausplein kort is, moeten automobilisten op dit traject soms vrij snel banen opschuiven. Dit zou minder gevaarlijk zijn als de maximumsnelheid er lager is, aldus Beenakker, temeer daar het vaak druk is op deze weg

 
 
Bron: Haagse Courant
 
  20-8-2003  


|

FlitsKaart