A12-Filerijders gezocht





 

Automobilisten die vaak in de file staan op de A12 tussen Gouda en Den Haag, worden vanaf volgende week via camera’s geregistreerd.

Binnenkort begint een proef waarin filerijders worden beloond wanneer ze op een ander tijdstip de weg opgaan. De organisatie selecteert, via de camera’s, vijfhonderd deelnemers.

De proef moet duidelijk maken op welke manier automobilisten zijn te verleiden tot het mijden van de spits en welk effect dat heeft op de files. De deelnemers moeten dus op andere momenten de weg opgaan, thuisblijven of ander vervoer kiezen. Het initiatief is opgezet en gefinancierd door regionale overheden, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, universiteiten en het bedrijfsleven.

Het proefproject is niet nieuw. In 2006 werd een vergelijkbaar experiment gedaan op de A12 tussen Zoetermeer en Den Haag. Deze proef was volgens de organisatie een succes. De helft van de deelnemers meed de spits. De meesten besloten vroeger van huis te vertrekken.

„Ditmaal willen we verder gaan,’’ zegt Marina Meens van Swingh, het samenwerkingsorgaan van stadsgewest Haaglanden, provincie en rijk. „De proef in 2006 was over een kleiner traject en over een kortere periode, tien weken. Nu willen we kijken of het belonen van automobilisten voor het rijden buiten de spits ook werkt over een langere periode. We gaan nu uit van een jaar tot mogelijk anderhalf jaar. ’’

De komende twee maanden wordt een nulmeting verricht. Camera’s boven de A12 bij Gouda, Zoetermeer-Oost en Ypenburg/Forepark registreren vanaf volgende week elke auto die voorbijrijdt. Als een auto vaker per week langsrijdt in de spits, kan de bestuurder worden uitgenodigd mee te doen aan de proef. De organisatie zoekt zo’n vijfhonderd deelnemers, forenzen die werken in de Haagse agglomeratie. „Dat kunnen inwoners zijn van gemeenten langs de A12, zoals Gouda en Zoetermeer, maar deelnemers kunnen ook uit Utrecht komen.’’

De organisatie weet nog niet welke beloning de deelnemers krijgen. Een financiële ligt voor de hand. Bij de Zoetermeerse proef in 2006 werd een bedrag van drie tot zeven euro gegeven per spitsmijding.

Op welke manier het mijden van de spits wordt geregistreerd, is nog onbekend. In 2006 kregen de deelnemende automobilisten een kastje in de auto met gps, waarmee werd geregistreerd op welk moment waar werd gereden. „Zo hebben we dat bij de vorige proef gedaan. Inmiddels zijn ook andere technieken denkbaar.’’

 
 
Bron: AD
 
  29-2-2008  


|

FlitsKaart