Aanpassen van de snelheid voorkomt geen files





 

Met aangepaste snelheid rijden op snelwegen verkort de reistijd niet en levert evenmin minder files op. Dat meldt Trouw als de belangrijkste uitkomst van de proef 'Slim rijden, files vermijden' die tot half april is gehouden op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer.



Rijkswaterstaat bedacht een systeem dat, telkens wanneer een verstopping dreigde, met matrixborden boven het wegdek een lagere snelheid aangaf. Wie zich daar niet aan hield, kreeg automatisch een acceptgiro. In het begin zorgde dat voor meer files omdat automobilisten direct op de rem trapten bij het zien van een lagere maximumsnelheid.



In november bleek dat de snelheden gelijkmatiger waren en dat er minder van rijstrook werd gewisseld. Nu heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat de drie miljoen euro kostende proef op korte termijn geen landelijk vervolg zal krijgen. Er zijn te veel technische problemen en onderzoek heeft aangetoond dat het systeem niet leidt tot capaciteitsverbreding en/of reistijdverkorting. Met andere woorden: de files zijn niet verminderd, wel is "het verschil tussen de kortste en langste reistijd flink beperkt", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Trouw.

 
 
Bron: Bron:  Trouw
 
  16-9-2003  


|

FlitsKaart