Aantal boetes bij trajectcontroles verdubbeld





 

Het aantal hardrijders dat is gepakt bij trajectcontroles is in 2012 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

In 2012 kregen ruim 1,4 miljoen automobilisten een boete voor te hard rijden op snelwegen met trajectcontroles. In 2011 lag dat nog op 720.000.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag heeft vrijgegeven.

De stijging lijkt voor een deel voor rekening te komen van de nieuwe trajectcontrole op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen. Die trad in de zomer in werking, maar hier werden ook gelijk de meeste snelheidsovertredingen begaan van alle trajectcontroles: 483.767.

Volgens het ministerie zijn mensen zich wel steeds meer bewust van deze controle. In september kregen op de A2 nog 194.000 automobilisten een boete, dat was in december gedaald tot 60.500. Ook bij de trajectcontrole op de A12 bij Utrecht gingen veel automobilisten in de fout (435.000).

Verkeersovertredingen
De politie slingerde in 2012 ongeveer evenveel mensen op de bon voor verkeersovertredingen als in 2011.

Ruim 9,6 miljoen keer werd het bonnenboekje getrokken voor snelheidsovertredingen, rijden door rood licht, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, niet handsfree bellen of het ontbreken van fietsverlichting. In 2011 werden 9,7 miljoen boetes uitgeschreven.

Digitalisering

In de eerste helft van vorig jaar werden nog een half miljoen boetes minder uitgeschreven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. ’’Invoering van een nieuwe trajectcontrole op de A2 en digitalisering van de flitspalen’’ hebben dat aantal behoorlijk opgeschroefd. Ook stond begin 2012 een aantal trajectcontroles uit vanwege onderhoudswerkzaamheden.

De meeste verkeersboetes worden nog altijd uitgedeeld voor snelheidsovertredingen. In totaal werden 7,6 miljoen hardrijders gepakt. Bijna de helft daarvan (45,2 procent) was voor het te hard rijden binnen de bebouwde kom.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  28-2-2013  


|

FlitsKaart