Aantal verkeersboetes daalt





 

De politie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder boetes uitgedeeld dan in de afgelopen kwartalen.

Dat komt vooral doordat er minder hardrijders op de bon werden geslingerd. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In totaal werden in de eerste drie maanden van dit jaar 2,2 miljoen weggebruikers bekeurd voor snelheidsovertredingen, fout parkeren, door rood licht rijden en andere misstappen als het rijden zonder helm, gordel of fietsverlichting.

Gemiddeld zijn dat elk kwartaal gemiddeld 2,4 miljoen. Vorig jaar werden in totaal bijna 10 miljoen bonnen uitgeschreven. Dat waren er al ruim 1,2 miljoen minder dan in 2010.

Flitsboetes
Vooral het aantal flitsboetes nam in het eerste kwartaal van dit jaar af. Ruim 1,6 miljoen automobilisten kregen een boete op hun mat. In de laatste 3 maanden van vorig jaar lag dat aantal nog op ruim 1,8 miljoen en in het eerste kwartaal van 2011 op bijna op 1,8 miljoen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat de cijfers zich moeilijk laten verklaren.
Justitie meldde eerder dat het aantal snelheidsboetes vorig jaar ten opzichte van 2010 vooral lager lag doordat systemen voor trajectcontroles vaker uitstonden, onder meer vanwege wegwerkzaamheden. Dat alleen kan de verdere afname in het begin van 2012 niet verklaren. "Het idee is zelfs dat dit beter gaat", zei hij.

Factoren
Volgens de woordvoerder kunnen allerlei factoren een rol spelen. "De boetes zijn hoger geworden en dat schrikt af, dus mensen zijn misschien wel wat voorzichtiger."

De politie heeft in ieder geval minder mensen staande gehouden om een boete uit te schrijven, zo blijkt uit de cijfers. Maar ook het weer kan een rol spelen. "Vooral de vorstperiode in februari kan van invloed zijn geweest."

Politieagenten in het hele land schrijven vanwege een conflict over de cao sinds begin maart minder boetes meer uit voor lichte vergrijpen. Dat kan van invloed zijn, aldus de woordvoerder.

 
 
Bron: NU.nl
 
  24-4-2012  


|

FlitsKaart