Aanwijzer flitsauto vrijuit





 

Een 20-jarige inwoner van Hardinxveld-Giessendam die door het Openbaar Ministerie voor de rechter was gebracht omdat hij automobilisten had gewaarschuwd voor een radarcontrole, is gisteren door de rechtbank in Dordrecht vrijgesproken. Pieter Klijn zorgde er vorig jaar zomer hoogstpersoonlijk voor dat de flitsauto op de Wieling in zijn woonplaats geen enkele hardrijder kon betrappen.

"Ik stond vijftig meter voor de politiewagen en heb alle automobilisten met armgebaren gewaarschuwd", vertelde de monteur gisteren smalend.

Uitdagend
Na twintig minuten bijna constant zijn armen op en neer te hebben geheven, besloot hij de dienstdoende agente aan te spreken. "Lukt het nog een beetje, mevrouw?", vroeg hij een tikkeltje uitdagend. "Ze antwoordde nogal teleurgesteld dat dat niet zo was. Toen heb ik maar gezegd dat ik iedereen had gewaarschuwd."

De flitsagente was niet gecharmeerd van de waarschuwingsactie en zette de radarpost direct een paar straten verderop. Als een ware luis in de pels besloot de Hardinxvelder zijn waarschuwingsactie op die plek voort te zetten. Hij werd uiteindelijk gearresteerd voor het verstoren van de werkzaamheden van de politie.

De politierechter van de Dordtse rechtbank oordeelde gisteren evenwel, dat van belemmering geen sprake was.

Hij concludeerde dat de radar niet onklaar was gemaakt en dat de verdachte ook niet voor de flitsauto was gaan staan om de controle onmogelijk te maken. Ook de officier van justitie moest daarom toegeven dat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Verkeersofficier Koos Spee liet gisteren via een woordvoerder weten dat de uitspraak geen vrijbrief is om voortaan ongeremd snelheidscontroles te frustreren. "Groot licht gebruiken als waarschuwing voor een controle blijft strafbaar. Daarnaast kan iedere agent afzonderlijk bepalen of zo'n actie verkeersgevaarlijk is. In dit geval heeft de rechter geoordeeld dat van enige verstoring geen sprake is."

Niet te hard
De zegsman heeft dan ook niet zoveel problemen met de actie van Pieter Klijn. "Hij heeft ervoor gezorgd dat bestuurders zich aan de snelheid hielen en daar is het ons tenslotte ook om te doen." Klijn dacht daar afgelopen zomer net zo over, vertelde hij gisteren. " Daarom snap ik ook niet dat ik voor deze 'vriendendienst' voor de rechter moest verschijnen."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  15-2-2008  


|

FlitsKaart