Advocaat betwijfelt rechtsgeldigheid lasergun2404x

Een automobilist die met een lasergun op snelheid wordt gecontroleerd, is overgeleverd aan de verbalisant. Dat stelde advocaat Tjalling van der Goot vrijdag voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Volgens de Friese strafpleiter ontbreekt keihard juridisch bewijs als een agent een hardrijder met de lasergun ’schiet’ en een boete uitschrijft. Het gerechtshof behandelde vrijdag een strafzaak tegen een 49-jarige man uit het Drentse Borger.

De man zou met zijn Saab op de provinciale weg tussen Coevorden en Emmen 156 kilometer per uur hebben gereden, waar 100 is toegestaan. De kantonrechter in Assen sprak de man echter vrij omdat het proces-verbaal onduidelijk was en fouten bevatte. Zo kon in het proces-verbaal dat tegen de verdachte is opgemaakt worden gelezen, dat de agent met de lasergun ruim 300 meter naast de weg stond. Dat zou volgens een lasergun-instructeur van het Nederlands Politie Instituut betekenen dat de verdachte zo’n 500 kilometer per uur zou hebben gereden.

Het Openbaar Ministerie ging in beroep en eiste vrijdag bij het hof een boete van 480 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden.

Van der Goot pleitte voor vrijspraak. De raadsman stelt dat de ’geschoten’ automobilist is overgeleverd aan wat de agent in het proces-verbaal opschrijft. De informatie die op het schermpje van de lasergun verschijnt, waaronder de snelheid, wordt namelijk niet bewaard.Volgens Van der Goot zou de informatie opgeslagen moeten worden, net zoals bij blaastesten om het alcoholpromillage te meten. „Je bent nu overgeleverd aan een subjectieve waarneming door de lezer van de lasergun. Dat maakt objectieve meting onmogelijk.”

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram