Afschaffen bonnenquota lijkt aanleiding tot fors minder boetes1174x

Het opheffen van de bonnenquota voor politieagenten lijkt te resulteren in een fiks aantal minder uitgedeelde boetes. Ten opzichte van vorig jaar is het verschil opgelopen tot meer dan een miljoen minder uitgedeelde bekeuringen.

Eind 2010 werd het quotum voor agenten door minister Ivo Opstelten (Justitie) afgeschaft. De Volkskrant schrijft vanochtend dat nu in de eerste negen maanden van dit jaar 7,3 miljoen boetes zijn uitgeschreven. In diezelfde periode in 2010 waren dat er nog 8,5. De grootste verschillen zouden optreden in de categorie waarin het bestraffen voor fietsen zonder licht en het niet dragen van autogordels vallen.

De Raad van de Korpschefs wil het verschil in het ochtendblad niet volledig wijten aan de opschorting van de bonnenquota. Er wordt vooral gewezen op dat de focus nu meer ligt op het pakken van daders dan bonnen uitdelen.

De politiebond ACP denkt dat de hoogte van de boetes, die in 2012 opnieuw stijgt, ook meespeelt. De bond denkt dat eerder wordt overgegaan op een waarschuwing omdat sommige agenten de hoogte van de bekeuring niet meer in verhouding vindt staan tot de overtreding.

Bron:  NRC

Melder: sjnd

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram