Agent houdt 'bonnendag'





 

ZOETERMEER - Agenten lassen geregeld 'bonnendagen' in om hun loopbaan veilig te stellen. Op deze dagen bekeuren zij iedereen die ze kunnen betrappen.



Beoordeling

De bonnendagen zijn nodig om een slechte beoordeling te voorkomen. Dat stelt de Nederlandse Politiebond (NPB).



Het persoonlijke bonnenquotum leidt tot veel klachten, zegt bondsvoorzitter Hans van Duijn. Agenten die eerder 'uitstekend' of 'goed' functioneerden worden volgens de NPB zonder pardon in de mindere categorie 'naar behoren' gezet.



"Zelfs agenten die enkele bonnen te weinig schrijven merken het", stelt Van Duijn. "Een agent schreef 226 bonnen in plaats van 250 en werd afgewaardeerd, terwijl hij op alle andere punten uitstekend scoorde." De politiebond stelt dat de bonnenjacht niet ten einde is. Ook al maakte het kabinet onlangs bekend dat korpsen bij hun financiering niet langer worden afgerekend op het aantal bekeuringen, " voldoende bonnen is voor leidinggevenden een belangrijke en meetbare norm geworden".



Normaal

Volgens de NPB zijn de 'bonnendagen' inmiddels tot een begrip uitgegroeid. Agenten gaan op die dagen over tot een bonnenjacht, waarbij zelfs de kleinste overtreding tot een bekeuring leidt. Alleen zo kan volgens agenten op andere dagen tenminste "normaal worden gewerkt".



De Raad van Hoofdcommissarissen stelt dat agenten op meer dan alleen bonnenproductie worden beoordeeld. "Maar bonnen zijn inderdaad belangrijk. Handhaven is een van onze kerntaken. Als je geen fouten ziet, moet je naar de oogarts of weg bij de politie. Als je één bekeuring per dag moet halen, dan moet je wel blind zijn als je geen enkele overtreding ziet", aldus woordvoerder Cees den Bakker.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  19-8-2006  


|

FlitsKaart