Agent moet hoogte boetes kunnen kiezen1219x

Agenten moeten zelf kunnen beslissen hoe hoog de boete wordt die ze uitschrijven. Dat bepleitte de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) donderdag.

Volgens de stichting heeft de politie nu slechts de keus tussen een waarschuwing en een boete waarvan de hoogte vaststaat.
De SMVP wil dat agenten kunnen kiezen uit bijvoorbeeld drie verschillende boetebedragen per overtreding.

"Hufterigheid moet altijd streng bestraft worden, maar de voorgestelde verhoging van de verkeersboetes is abnormaal. Omdat ze dan altijd worden gegeven voor een overtreding", aldus SMVP-directeur Ingrid de Jong.

Onnodig toeteren
Eerder deze week werden de nieuwe boetebedragen bekend. Zo gaat de boete voor onnodig toeteren van 180 euro nu naar 350 euro volgend jaar. Door rood licht rijden gaat 220 euro kosten, 40 euro meer dan nu.

De politievakbonden meldden al eerder dat veel agenten boos en verontrust zijn over de verhogingen en dat ze de hoogte van boetes gebruiken als argument om minder prenten uit te schrijven.

Bron:  NU.nl

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Als de agenten zelf mogen bepalen wat de hoogte van een boete moet zijn, gaat de deur van de corruptie wagenwijd open.

Voorbeeld. Agent ziet een overtreding van bijvoorbeeld EUR 180; meldt aan de overtreder dat het een boete van EUR 350 gaat worden en vervolgens zegt de agent betaal maar EUR 85 contant, dan schrijf ik een boete uit van EUR 180 in plaats van EUR 350. Tel uit je winst.