Agent uitschelden voor homo toch strafbaar





 

Een agent uitmaken voor 'homo' is een belediging en dus strafbaar. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch vrijdag in hoger beroep.

Eerder dit jaar sprak een politierechter in Den Bosch een 19-jarige Utrechter vrij die een politieman in de nieuwsjaarsnacht 2007 had uitgescholden voor homo. De agent voelde zich beledigd en maakte daarom proces-verbaal op. Maar de politierechter oordeelde dat het woord 'homo' geen beledigend karakter heeft.

Het hof hoorde enkele weken geleden zowel de agent als de verdachte omdat het proces-verbaal volgens de rechters niet volledig was. Op de zitting verklaarde de Utrechter dat zijn uitlating voor hem net zoiets betekende als 'eikel' of 'sukkel'. Hij kon zich voorstellen dat de agent zich hierdoor beledigd voelde.

Het hof oordeelde naar aanleiding van deze verklaring dat er geen twijfel bestaat over de opzet tot belediging. De man kreeg 200 euro boete waarvan 100 euro voorwaardelijk. Dit is niet wat justitie eerder had geëist, namelijk een boete van 200 euro.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  28-12-2007  


|

FlitsKaart