Agent veroordeeld voor valsheid in geschrifte





 

Politieman H.T. uit Assen is vrijdagmiddag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur waarvan de helft voorwaardelijk. De man schreef in april een parkeerbon uit voor zijn buurman maar deed dat met het verbalisantennummer van een collega.



De 52-jarige T. leeft al langere tijd in onmin met zijn buren. Toen visite bij de buren de auto langs de gele streep in de straat parkeerden, deels voor de oprit van T. zag deze zijn kans schoon. Hij belde met de parkeerpolitie, maar toen die niet kwam haalde hij op het bureau een parkeerbon. In het computersysteem vond hij het verbalisantennummer van een vriend en collega bij parkeerbeheer. ''Procesverbaal opmaken in mijn eigen straat zou misschien uitgelegd worden als kinderachtig en als misbruik maken van macht'', verklaarde hij het gebruik van andermans nummer.



Of de collega hem nu wel of geen toestemming gaf dit nummer te gebruiken werd niet echt duidelijk maar deed er voor politierechter J.D. den Hartog ook weinig toe: ''Ook met toestemming pleegde u valsheid in geschrifte.'' Toen T. daarop opmerkte dat in andere gevallen collega's ook elkaars verbalisantennummer regelmatig gebruiken, zei Den Hartog: ''Dit verbijstert mij.'' T. had als excuus dat hij zich niet had gerealiseerd welk strafbaar feit hij beging. Intussen heeft hij zijn trekken thuis.



Machtsmisbruik



De man is na intern onderzoek een half jaar geschorst geweest, is in die periode gedegradeerd van brigadier tot hoofdagent wat hem tweehonderd euro in de maand kost, hij is overgeplaatst van Assen naar Aa en Hunze en inmiddels zit hij overspannen thuis. Officier van Justitie A.H. Garos vond voldoende bewezen dat de man zich schuldig had gemaakt aan 'machtsmisbruik'. Rekening houdend met zijn degradatie eiste ze tachtig uur dienstverlening waarvan twintig voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar als stok achter de deur.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  21-6-2003  


|

FlitsKaart