Agenten Utrecht moeten weer 'burgertje pesten'.





 

Utrechtse agenten moeten bekeuringen blijven uitschrijven voor futiliteiten om een goede beoordeling en promotie niet in gevaar te brengen. "We moeten weer gewoon burgertje gaan pesten."

Hoewel minister Opstelten (Veiligheid) onlangs in een brief alle korpsbeheerders sommeerde dat er niet meer met een afgesproken aantal bekeuringen per agent gewerkt mag worden, moeten agenten van het Utrechtse politiekorps jaarlijks 160 bonnen uitdelen.

Dat stelt commissaris Petra Reitsma namens de politieleiding in de Korpskrant. "Leidinggevenden kunnen het aantal van 160 bekeuringen per medewerker gebruiken bij het beoordelen van medewerkers."

De commissaris zegt dat dit los staat van het bonnenquotum waar Opstelten het over heeft. "Het aantal bekeuringen kan dus wel degelijk een onderwerp in het beoordelingsgesprek zijn, maar in de praktijk gaan we soepel met het aantal om. Als een medewerker minder op straat is geweest, is het logisch dat hij/zij minder bonnen heeft geschreven."

Burgertje pesten

Op de werkvloer is de mededeling zeer slecht gevallen. "We moeten weer gewoon burgertje gaan pesten. Natuurlijk doet men voorkomen dat het een niet met het ander te maken heeft, maar dat is lariekoek. Mijn chef kijkt straks alleen maar naar het aantal van 160 bonnen en nergens anders naar", klaagt een agent in de Domstad.

"Ik ben gewoon met stomheid geslagen. Alles blijft hier bij het oude en we moeten gewoon schrijven. Dus waar we de mensen zouden waarschuwen voor hun gedrag, daar wordt nu direct een bon geschreven. Want als we niet ons quotum halen, krijgen we een 'naar behoren' als waardering en daarmee kan je promotie op je buik schrijven."

De Telegraaf schreef: Opstelten kapittelt Utrecht om bonnenquotum

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft donderdag de korpschef van de politie in Utrecht laten weten dat het echt afgelopen moet zijn met het stellen van bonnenquota voor de agenten. De minister heeft nog eens uitgelegd dat hij absoluut niet wil dat agenten de straat op gaan met de opdracht een aantal bonnen uit te schrijven.

De Telegraaf citeerde donderdag uit de Korpskrant van het regiokorps Utrecht, waarin de leiding aangeeft dat een aantal van 160 bonnen per jaar een richtpunt is bij de beoordeling van agenten. Dit zou los staan van de bonnenquota, die Opstelten al eerder in de ban deed.

Maar Opstelten vond het toch nodig het Utrechtse korps nog eens voor te houden dat dit echt niet meer kan. Burgers moeten een bon krijgen als ze de fout in gaan. De schijn dat een streefcijfer voor de agent hierbij een rol speelt, moet vermeden worden.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  16-12-2010  


|

FlitsKaart