Al 2750 boetes bij zebra's





 

ROTTERDAM - Het is de politie Rotterdam-Rijnmond ernst met gevaarlijk verkeersgedrag van automobilisten ...



Tot nu toe zijn in de hele regio al 2750 bestuurders op de bon geslingerd omdat zij voetgangers op een zebrapad niet voor lieten gaan.



Met het dodelijke ongeluk, afgelopen weekeinde op een zebrapad aan de Slinge, is de discussie over het rijgedrag van automobilisten weer losgebarsten. Een Rotterdam echtpaar (hij was 95, zij 79) werd er geschept. Beiden overleden aan de gevolgen daarvan. De 23-jarige Rotterdamse die achter het stuur zat, mocht gisteren naar huis. Ze wordt verdacht van dood door schuld.



Uit cijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat van eerder dit jaar bleek dat voetgangers in Rotterdam de grootste kans lopen op een zebrapad te worden doodgereden. Een steekproef van deze krant wees ook al uit dat soms driekwart van de auto’s doorrijdt als een voetganger aanstalten maakt om over te steken.



Het gedrag van automobilisten én een stortvloed aan klachten van bewoners is voor de politie reden al enige tijd intensief te controleren bij zebrapaden. Wie voetgangers geen voorrang geeft kan als automobilist rekenen op een bon van 130 euro. Wie bij een oversteekplaats ook nog een andere auto inhaalt betaalt nog eens 70 euro extra.



Justitie vervolgt de meeste verkeersdeelnemers die door hun schuld een dodelijk ongeval veroorzaken. Tot veel veroordelingen heeft dat nog niet geleid. Onlangs nog werden twee bestuurders, die betrokkenwaren bij zware ongevallen bij oversteekplaatsen, vrijgesproken. Als het aan de Rotterdamse fractie van GroenLinks ligt, komen er in de stad meer zebradrempels zodat mensen veilig kunnen oversteken. De oversteekplaatsen op de Coolsingel zouden als eerste moeten worden opgehoogd.

 
 
Bron: AD Rotterdam
 
  29-8-2006  


|

FlitsKaart