Alcoholblokkade snelweg





 

AMSTERDAM - De politie gaat een nieuw wapen inzetten in de strijd tegen drankmisbruik in het verkeer. In plaats van locale alcoholcontroles kunnen voortaan hele snelwegen van begin tot eind worden 'afgegrendeld' zodat alle automobilisten in een fuik rijden.



Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) start zo'n controle in een stad aan het begin van een snelweg en werkt met een groot aantal mensen het hele traject af, waarna de route vervolgens in omgekeerde richting wordt gecontroleerd.



Tot de grootscheepse alcoholcontroles op snelwegen is besloten na een succesvol experiment vorig jaar op de rijksweg A12. Tussen Utrecht en de Duitse grens werd destijds iedere op- en afrit hermetisch afgegrendeld. Drankrijders vielen onherroepelijk door de mand.



De resultaten waren zo succesvol dat het KLPD heeft besloten vaker grote snelwegen van begin- tot eindpunt af te sluiten voor alcoholcontroles. Vliegende brigades, bestaande uit telkens maximaal zes agenten, zullen om het uur op een andere plaats van de snelweg opduiken. Tevens worden politiewagens met lichtkranten de weg op gestuurd, om de weggebruikers attent te maken op de alcoholcontroles. "Mensen die te veel hebben gedronken, zullen dan direct de eerste de beste afslag willen nemen om maar niet gesnapt te worden. Helaas voor hen rijden zij dan in de politiefuik", aldus KLPD-zegsman John Bennink.



Tevens zullen onopvallende wagens van het KLPD op de rijksweg patrouilleren om te controleren of inzittenden niet nog even snel het stuur overgeven. Om de pakkans zo groot mogelijk te maken worden er tijdens de afsluiting van een complete snelweg minimaal honderd agenten ingezet.



Alcohol in het verkeer is een groot probleem. Nog altijd blijkt bij veel ongevallen alcohol in het spel te zijn. Voor justitie reden de jacht op drankrijders nog verder te verhevigen. De strenge aanpak blijkt effect te sorteren. Sinds de inzet van speciale alcoholteams is het alcoholgebruik onder automobilisten met twintig procent verminderd.



Op de snelweg A2 van Amsterdam naar Maastricht houdt de KLPD vanaf 20.00 uur vanavond grootscheepse alcoholcontroles. Aanleiding voor deze actie is een poging om de zogenoemde Bob-campagne (wijs een bestuurder aan die nuchter blijft) nieuw leven in te blazen.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  6-1-2002  


|

FlitsKaart