Alcoholcontrole over 220 km: 38 bestuurders gepakt





 

03-06-2002
De politie heeft vrijdag tijdens een grote alcoholcontrole op de snelweg A2 van Maastricht tot Amsterdam 38 bestuurders betrapt op het drinken van te veel alcohol. Over een afstand van 220 kilometer liet de politie in totaal 4.184 mensen blazen.



Het ging om een zogeheten haasje-overcontrole, waarbij politieteams zich van afrit naar afrit begaven. De actie begon vrijdagavond 20.00 uur en eindigde 04.00 uur 's nachts. Vijf verdachten moesten hun rijbewijs inleveren omdat ze meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol hadden genuttigd.



Gewaarschuwd
Het aantal overtreders wijkt procentueel niet af van gewone statische controles, aldus een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten. Hij vermoedt dat veel automobilisten waren gewaarschuwd door de publiciteit vooraf. ‘We denken dat het aantal overtreders wat hoger had gelegen wanneer niemand van iets had geweten.'



Vliegende brigades
De verkeerspolitie ging met veertien teams van minimaal zes man aan het werk en begon bij Beek, Budel, Hedel en Nieuwegein. De vliegende brigades zetten steeds op- en afritten van de A2 af. Mobiele lichtkranten maakten weggebruikers attent op de controles. Aangeschoten en dronken automobilisten zijn dan geneigd de snelweg te verlaten, waarop ze in een fuik lopen.



Hoge pakkans
De politie zegt dat het onvoorspelbare van de haasje-overmethode een hoge pakkans oplevert. De zichtbaarheid van de vele controleplaatsen heeft bovendien een preventief effect op passerende weggebruikers. De actie was een vervolg op een succesvol experiment vorig jaar op de A12 (Den Haag-Arnhem).



Europese alcoholcontrole
Zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag hebben de politie en marechaussee in het hele land een grote alcoholcontrole uitgevoerd. De alcoholcontrole vond tegelijkertijd ook in een groot aantal andere landen in Europa plaats. De actie werd vanuit Groot-Brittannië gecoördineerd.



De Nederlandse politie en marechaussee zetten 1.062 agenten in. Ze voerden op 224 plaatsen controles uit. Van de in totaal 36.292 gecontroleerde automobilisten kregen er 446 proces-verbaal en moesten er 59 hun rijbewijs inleveren

 
 
Bron: ANWB
 
  6-4-2002  


|

FlitsKaart