Alcoholtest op verkeersdoden ophanden





 

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk in de loop van volgend jaar zullen verkeersdoden getest worden op alcohol. In tegenstelling tot omringende landen zoals België, Duitsland en ook Frankrijk gebeurt het nu amper dat bij een verkeersongeval waarbij doden vallen, deze slachtoffers op alcoholgebruik gecontroleerd worden.



Daardoor kan vaak de ware oorzaak van een ongeval niet achterhaald worden en is gerichter beleid niet mogelijk. Het aantal verkeersdoden door alcohol zou door deze nieuwe aanpak wel flink hoger kunnen blijken te zijn, zo is de verwachting onder experts van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.



Het aantal geregistreerde verkeersdoden waarbij alcohol in het spel was, lag over 2005 op 67. Het vermoeden is dat het echte aantal op twintig procent van het totale aantal dodelijke verkeersslachtoffers ligt. Dat waren er vorig jaar 817. Dat zou betekenen dat in werkelijkheid ongeveer 163 mensen als gevolg van alcoholgebruik in het verkeer zijn omgekomen.



Bloedmonster


In de praktijk betekent dit dat een schouwarts straks bij elke bestuurder die is verongelukt, op basis van anonimiteit een bloedmonster zal afnemen. Met het ministerie van Binnenlandse zaken wordt gezocht naar een wettelijke basis om dit onderzoek te verrichten.



De wet op de Lijkbezorging, die op dit moment wordt herzien, biedt hiervoor een mogelijkheid. Deze wet bepaalt dat bij een onnatuurlijke dood een schouwarts ingeschakeld moet worden. Als de Kamer akkoord gaat, kan de nieuwe aanpak waarschijnlijk ergens in 2007 ingevoerd worden.

 
 
Bron: BNR
 
  19-7-2006  


|

FlitsKaart