Alleen VVD en LPF willen kwartje van Kok direct teruggevenx

Alleen de VVD en de LPF wil het kwartje van Kok direct teruggeven aan de automobilist. De andere partijen, CDA, PvdA, GroenLinks en SP willen het kwartje op een andere manier teruggeven. Dit blijkt uit het Radio 1/Buitenhofdebat dat zondag werd uitgezonden.

De VVD meent dat de regering nu eindelijk moet nakomen wat ze al zo lang beloofd. VVD-leider Zalm meent dat de benzineprijzen te hoog zijn. Daarnaast denkt hij dat het verlagen van de benzineprijzen ook goed zou zijn voor de pomphouders aan de grens. Ook de LPF wil het kwartje teruggeven. Herben meent dat het vertrouwen van de kiezer zal afnemen als dit niet gebeurt. De LPF heeft geld uitgetrokken om zowel de infrastructuur als het openbaar vervoer te verbeteren. De SP wil het geld besteden aan voor de verbetering van het openbaar vervoer. "De klachten van mensen die reizen met het openbaar vervoer zijn verschrikkelijk", aldus Marijnissen.

Het CDA zou ook het liefst het kwartje direct teruggeven, maar kiest voor een andere oplossing vanwege het slechte economisch klimaat. Balkenende zei een mobiliteitsfonds te willen oprichten waar zowel de automobilist als de reiziger per openbaar vervoer baat bij heeft. Herben wil spitsstroken aanleggen. Hij meent dat dit van groot belang is voor de economie en het bedrijfsleven. Ook Wouter Bos meent dat het kwartje uitgegeven moet worden aan meer en veiligere wegen. Dit zal volgens hem vooral in de regio moeten gebeuren. Volgens hem gaat er te veel geld naar de randstad. Daarnaast wil de PvdA ook een deel van het kwartje besteden aan het openbaar vervoer. Jan Marijnissen meent dat wegverbreding echter niets op zal lossen.

Femke Halsema meent dat er veel te weinig aandacht is voor het spoor. Het spoor is volgens haar "uitgewoond". Hierdoor kan de trein volgens haar geen concurrentie meer aangaan met de auto. "Ik vind het zo langzamerhand een schande", zegt Halsema. Ze meent ook dat de automobilist te veel wordt bevoorrecht boven de reiziger per openbaar vervoer. Bos zegt echter dat niet de illusie mag ontstaan dat verbetering van het openbaar vervoer de bereikbaarheidsproblemen zal oplossen. Halsema reageert hierop door te zeggen dat de PvdA het beleid van Tineke Netelenbos voortzet. Ze zegt dit te betreuren. "De PvdA is kortzichtig", meent de GroenLinks lijsttrekker.

Bron:  Nieuws.nl

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram