ANWB in actie tegen boetes





 

De ANWB komt in actie tegen de geplande verhoging van verkeersboetes met twintig procent. Volgens de bond is de relatie tussen verkeersveiligheid en de verhoging ver te zoeken.

Bovendien irriteert de constante bonnenstroom die van de snelwegen komt de ANWB in hoge mate. De bond wil dat er duidelijker waarschuwingsborden komen voor trajectcontroles. ,,Je wilt de snelheid omlaag hebben en niet gewoon maar geld binnen halen. Er is ook lang niet altijd opzet in het spel bij de automobilist", zegt woordvoerder Ad Vonk van de ANWB.

Deze week werd bekend dat dit jaar een recordaantal van 10 miljoen boetes voor snelheidsovertredingen wordt uitgeschreven. Inmiddels komt een kwart daarvan voor rekening van trajectcontroles en dan ook nog eens 71,5 procent voor het overschrijden van de maximumsnelheid met 4 tot 10 kilometer per uur. Vorig jaar was dat percentage nog 70,4 procent. In april wordt de hoogte van de boetes bovendien met 20 procent omhoog gegooid.

,,We zijn een lobby in Den Haag gestart tegen de geplande verhoging", aldus Vonk. ,,Iedereen wil echte hardrijders aanpakken, maar wat ons echt heeft gestoken is dat de verhoging nodig is om de gratis schoolboeken te betalen. Hoe je het ook wendt of keert, dan ben je gewoon geld aan het ophalen bij de automobilist." De bond wil daarnaast dat de politie pas op de plaats maakt bij het bekeuren op het hoofdwegennet. ,,Als je in ogenschouw neemt dat op de snelwegen een forse bonnenstroom is van boetes voor kleine overschrijdingen van de maximumsnelheid, kan het wel wat minder. Het levert misschien wel geld op, maar het effect op de verkeersveiligheid zien we niet." De inrichting van de weg nodigt volgens de ANWB uit om harder te rijden. Zeker nu op tal van wegen wegverbreding is toegepast, maar de maximumsnelheid wel gelijk is gebleven. Gewoon een enkel bordje met waarschuwing voor controles weegt daar niet tegenop.

,,De aanpak van overtreders in de woonwijken bij 30, 50, maar ook op de 80 kilometerwegen moet onverminderd doorgaan. Er wordt daar wel te vaak te hard gereden", vindt Vonk. Cijfers van Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie bevestigen dat ruim 80 procent van de burgers daar voor is. Voor de snelwegen is dat echter iets meer dan 60 procent. Politiebond ACP, die nagenoeg de helft van de 55.000 agenten als lid heeft, is ook fel gekant tegen de verhoging van de verkeersboetes. Het zou de steun bij het publiek voor handhaving op andere gebieden verder ondermijnen.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  17-12-2007  


|

FlitsKaart