Apk-keuring voor motorfietsen2535x

Apk-keuring voor motorfietsen

Europese regels ook in Nederland

AMSTERDAM - Er is een verplichte apk voor motoren, bromfietsen en scooters in de maak. De Europese vereniging van motorfietsfabrikanten ACEM wil zo snel mogelijk richtlijnen voor Brussel opstellen.


Brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging steunen de plannen, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is fel tegen de invoering.

Als die Europese regelgeving er komt zal ook in Nederland, een van de weinige EU-landen waar geen apk-keuring voor motoren en bromfietsen geldt, niet meer aan een periodieke controle ontsnappen.

De meeste EU-landen hanteren nu nog hun eigen regels voor apk-keuringen. Die gaan op de schop zodra de gezamenlijke apk wordt ingevoerd. Begin dit jaar oordeelde verkeersminister Eurlings nog dat er geen apk voor motoren zou komen.

De Europese fabrikanten willen met de invoering van uniforme Europese apk-regels de strijd aanbinden tegen opgevoerde en slecht onderhouden motorvoertuigen.

De Bovag staat positief tegenover een apk voor motoren en brommers. "Maar dan moet wel vaststaan dat zo'n keuring genoeg oplevert. Niemand zit te wachten op onnodige kostenverhogingen voor de motor- en brommerrijders", aldus Bovag-zegsman Paul de Waal.

De KNMV reageert woedend. ,,Dit voorjaar hebben we de discussie tot in den treuren gevoerd met de Nederlandse politiek. Uiteindelijk hebben na het horen van onze argumenten zowel verkeersminister Eurlings als een meerderheid van de Tweede Kamer aangegeven dat er geen apk voor motoren hoeft te komen", aldus KNMV adjunct-directeur Patrice Assendelft.

Bron:  Telegraaf

Melder: Warmaster

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram