Apk-regels voor gordels geldklopperij





 

AMSTERDAM - Automobilisten worden tijdens de apk-keuring onnodig op kosten gejaagd door een nieuwe maatregel van de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW). De Rijksdienst heeft begin dit jaar een richtlijn doen uitgaan die keurmeesters verplicht veel strenger toe te zien op de autogordels. Volgens veel keurmeesters gaat de RDW hiermee echter veel te ver.



Zo moet iedere gordel die ook maar een pluisje vertoont, onherroepelijk worden afgekeurd, een kostenpost van honderden euro's. "Wanneer een gordel echt beschadigingen vertoont, wordt deze altijd afgekeurd. Maar een gordel afkeuren omdat er een minuscuul pluisje op is te zien, is pure geldklopperij. En dat is wat er op dit moment gebeurt", aldus een keurmeester. De nieuwe richtlijn is de autobedrijven een doorn in het oog. " Wij moeten auto's die in technisch perfecte staat verkeren, vanaf 1 januari plotseling afkeuren vanwege het gewraakte pluisje. Dat is aan de consument gewoon niet uit te leggen."



Volgens de keurmeesters ontsteken automobilisten niet zelden in woede wanneer hun auto wegens de autogordel is afgekeurd. "Wij krijgen de scheldkanonnades over ons heen, terwijl wij niets anders doen dan de nieuwe eisen van de RDW uitvoeren. Ook al zijn we het er niet mee eens, we moeten wel. De RDW doet namelijk steekproeven en als blijkt dat je een gordel met een pluisje door hebt laten gaan, kun je je papieren kwijtraken."



De RDW begrijpt dat keurmeesters het gevoel hebben dat de controle op gordels strenger is geworden. "De apk-regelgeving stelt dat een autogordel geen beschadiging mag hebben die de sterkte beïnvloedt. Uit testen blijkt dat een beschadiging van één a twee millimeter de gordel 30 procent minder sterk maakt", aldus de RDW-woordvoerder. Van een heksenjacht op pluisjes is volgens hem echter geen sprake: "Het is niet onze bedoeling om gordels bij de apk met een vergrootglas te inspecteren." Toch is dat wat er volgens veel keurmeesters op dit moment gebeurt. "Ik had hier een auto die gekeurd moest worden. De wagen had een minuscuul pluisje op de veiligheidsriem. Ik heb hem dus afgekeurd, omdat de RDW dat eist.



Vervolgens heb ik een steekproefcontroleur van de RDW laten komen voor een second opinion. De beste man keurde de wagen en kwam tot de conclusie dat de wagen in perfecte staat verkeerde. Toen ik hem vervolgens voorlegde dat ik hem had afgekeurd vanwege de gordels, ging hij opnieuw op onderzoek uit. Hij kon niets vinden, tot ik hem op het pluisje wees, dat nauwelijks met het blote oog waarneembaar was. Hij was direct van mening veranderd en vond dat ik mijn werk prima had gedaan. Let wel: de kosten voor de automobilist voor een nieuwe gordel bedroegen ruim 300 euro. Waanzin!"

 
 
Bron: Telegraaf
 
  15-3-2004  


|

FlitsKaart