Arnhem: Trajectcontrole A12 leidt tot bonexplosie





 

ARNHEM ● De trajectcontrole op de A12 bij Arnhem, tussen de knooppunten Velperbroek en Waterberg, heeft de afgelopen tijd tot een ware explosie van bonnen geleid.

Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) heeft in totaal 100.000 bekeuringen uitgeschreven. De boetes variëren van 14 euro voor de geringste snelheidsoverschrijding tot 149 euro voor wie 30 kilometer te hard heeft gereden. Een snelle rekensom leert dat minimaal 1,4 miljoen aan boetes is geïncasseerd.
Het traject op de A12 tussen Velperbroek en Waterberg is al enige tijd in het nieuws. De stichting Duurzame A12 wil het stukje snelweg overkappen en heeft inmiddels de politiek zover dat er een onderzoek komt.

Bij trajectcontrole wordt met behulp van camera’s vastgelegd hoelang een automobilist of motorrijder doet over een bepaald traject. Vervolgens wordt de gemiddelde snelheid bepaald.
Op dit moment wordt op zes plekken in het land trajectcontrole toegepast. Voornaamste doel is de geluidsoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen te reduceren. Leo Maat van het BVOM: „In Overschie bij Rotterdam zitten we op 10 procent minder geluid en 5 procent minder uitstoot. Arnhem zal dat voorbeeld vermoedelijk volgen.”

In de week dat de trajectcontrole tussen Velperbroek en Waterberg van start ging, begin augustus, werden meteen al 25.000 automobilisten geregistreerd die gemiddeld harder dan de toegestane honderd kilometer per uur reden. Ook in de twee daaropvolgende weken gingen automobilisten nog massaal over de schreef. Inmiddels schommelt het aantal overtredingen per week rond de 7000. Dat is zo’n 2 procent van het totaal aantal voertuigen.

Maat verwacht dat het aantal overtreders nog iets verder zal dalen. „Trajectcontrole is een systeem dat heel snel werkt. Ervaringen elders hebben uitgewezen dat het percentage overtreders binnen het half jaar daalt tot zo’n 1 tot 1,5 procent.”

De trajectcontrole tussen Velperbroek en Waterberg was in de maand september en de eerste twee weken van oktober niet operationeel vanwege een herijking. In de eerste week na de herijking registreerde het BVOM weer een piek van 20.000 overtreders. Maat: „Automobilisten hebben kennelijk geweten dat het systeem eruit lag. Daarna werden ze weer verrast.”
Gelderlander 8 november 2006

 
 
Bron: Bron:  De Gelderlander / abonnee gedeelte
 
  11-8-2006  


|

FlitsKaart