Autobestuurders met lasershields alsnog voor de rechter





 

LEEUWARDEN (ANP) - Vijftien automobilisten met lasershields in hun auto moeten alsnog voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bepaald.



De autobestuurders worden verdacht van het verstoren van snelheidscontroles met een lasershield: een apparaat dat in een auto gemonteerd is en dat een snelheidscontrole van de politie met de lasergun verstoort.



Volgens de raadsheer van het hof staat het ontbreken van een specifiek verbod op laserapparatuur vervolging niet in de weg. In november vorig jaar mocht het Openbaar Ministerie niet tot strafvervolging overgaan omdat er geen duidelijke regelgeving omtrent het gebruik van lasershields is. In soortgelijke zaken in de rest van het land is het daarentegen wel tot veroordelingen gekomen.



Het OM ging in hoger beroep en wil nu alsnog een boete van 225 euro tegen de verdachten eisen. Advocaat W. Anker zal voor vrijspraak pleiten. Het vervolgen van bezitters van lasershields op grond van het opzettelijk verstoren van de opsporing gaat volgens hem veel te ver.



"Lasershields zijn multifunctioneel. Burgers kunnen de apparatuur ook in de auto hebben voor het openen van een garagedeur. Bovendien bevordert de lasershield soms de verkeersveiligheid, bepaalde laserapparatuur waarschuwt namelijk ook als je te dicht op de voorligger rijdt", aldus Anker.



De zaak dient waarschijnlijk na de zomer voor de rechtbank in Leeuwarden.

 
 
Bron: ANP
 
  5-6-2003  


|

FlitsKaart