Autocomputer is ook bewijs





 

DEN HAAG - Justitie mag gegevens uit een anti-diefstalsysteem gebruiken voor verdere vervolging van automobilisten. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.



Zo'n 25.000 auto's zijn in Nederland uitgerust met een kastje dat bij diefstal de locatie van het voertuig verklikt. Jaarlijks komen er ongeveer 8000 retreevers bij. Verzekeraars stellen de apparatuur verplicht bij auto's die duurder zijn dan 65.000 euro. De kastjes registreren met gps de locatie van de auto. Ook kunnen ze de snelheid vastleggen. De politie wilde vorig jaar de gegevens van zo'n retreever gebruiken bij de vervolging van een man die in Hengelo tegen een politieauto was aangereden. Bij die botsing raakten twee politiemensen gewond. De snelheidsgegevens van de auto van de man moesten antwoord geven op de schuldvraag. De zaak vond deze week een voorlopig einde bij de Hoge Raad.




Het OM trof daar de fabrikant van de retreevers, de firma Technocon als tegenpartij. Technisch-directeur W. van Wanrooij noemt het een principezaak. ,,We hebben in het verleden wel vaker desgevraagd gegevens aan justitie geleverd, maar dit ging ons te ver, onder andere omdat de betrokkene alleen maar een verkeersovertreding ten laste is gelegd."




Technocon besloot na het ongeluk in Hengelo alle al verkochte retreevers aan te passen. Ze registreren nu niet meer de snelheid van auto's. ,,Jammer misschien voor justitie bij een volgende zaak waar er vragen over snelheid zijn, maar dat is niet onze eerste prioriteit," zegt Wanrooij.




De importeurs van BMW en Mercedes verwachten niet dat de uitspraak van de Hoge Raad klanten terughoudend maakt. ,,Het is net als met gsm-gegevens. De politie gebruikt die nu ook bij onderzoeken," zegt D. Reitsma van BMW Nederland. Zijn collega H. Dubbelman van Daimler-Chrysler vertelt dat zijn bedrijf voorheen ook al gegevens van autocomputers aan de politie gaf. ,,We doen het niet altijd, maar bijvoorbeeld wel bij een onverklaarbare aanrijding. We zeggen dat ook altijd vooraf aan onze klanten."




Het niet-installeren van retreevers is volgens Ralph van Tommeren van verzekeraar Achmea geen optie. ,,Als je weet dat de kans op diefstal van een BMW X5 één op drie is, wil je hem wel goed beveiligen."


 
 
Bron: AD.nl
 
  22-10-2006  


|

FlitsKaart