Automobilist leverde overheid vorig jaar 20 miljard euro op





 

De automobilist leverde de Nederlandse overheid vorig jaar zo'n 20 miljard euro op, zo blijkt uit cijfers van Bovag en RAI Vereniging.

Nederland heeft ruim 9,2 miljoen geregistreerde personen- en bedrijfsauto's. Met het genoemde bedrag van 20 miljard in het achterhoofd komt dat neer op een gemiddelde bijdrage van 2.141 euro per voertuig per jaar.

Accijns
De overheid haalt geld op uit onder meer accijns op brandstoffen, assurantiebelasting op autoverzekeringen, motorrijtuigenbelasting (mrb), verkeersboetes en btw op brandstof, reparatie, onderhoud en verkeersopleidingen. Dat leverde de overheid in 2012 zo'n 17,6 miljard euro op. Genoemd bedrag is exclusief inkomsten uit fiscale bijtelling voor de auto van de zaak. Ondanks de forse inkomsten werd er vorig jaar maar 5,2 miljard euro uitgegeven aan verkeersvoorzieningen en onderhoud aan het spoor.

Inkomsten provincies en gemeenten
De provincies streken vorig jaar 1,5 miljard euro op aan opcenten in de motorrijtuigenbelasting en gemeenten ruim 600 miljoen euro aan parkeergelden.

Brandstof
De Rai en BOVAG hebben tevens onderzocht hoe de benzineprijzen zich hebben ontwikkeld. In de periode 2002 tot 2012 is de prijs met gemiddeld 54 procent gestegen.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  20-9-2013  


|

FlitsKaart