Automobilisten weigeren boete te betalen





 

Vijftien automobilisten staan donderdag voor de rechter in Assen omdat zij weigeren een boete te betalen voor te snel rijden. Ze werden vorig jaar juni allen op dezelfde dag op de bon geslingerd bij een snelheidscontrole in de buurt van Sleen. Vanwege wegwerkzaamheden was de snelheid daar teruggebracht van 100 naar 50 kilometer per uur, maar volgens de bekeurden was dat niet of heel onduidelijk aangegeven.

De politie bevestigt dat ze op 26 juni 2012 een snelheidscontrole bij Sleen hield, op de zogeheten Frieslandroute van Emmen naar Drachten. Er passeerden toen 1078 automobilisten de camera, van wie 775 op de bon werden geslingerd. "Dat is inderdaad opmerkelijk", aldus een woordvoerster van de politie.

Een van de automobilisten reed 119 kilometer per uur, bijna 70 te hard. Die moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een boete van 1200 euro. Ook anderen kregen stevige bekeuringen, vaak tot enkele honderden euro's. Ze beweren allen dat ze geen snelheidsbeperkingen hebben gezien en laten hun zaak voorkomen, zo bevestigde de rechtbank woensdag. Volgens het Openbaar Ministerie gaven borden wel duidelijk aan dat er aan de weg werd gewerkt en er minder hard gereden mocht worden.

De Eindhovense advocaat Bert Kabel, gespecialiseerd in verkeersrecht, noemt het een "merkwaardige zaak". Bij snelheidscontroles rijdt gemiddeld "10 tot hooguit 20 procent" te snel, zegt hij. In de 'kwestie Sleen' werd 72 procent van de voorbijkomende bestuurders bekeurd.

"Hier is dus wel iets aan de hand", zegt hij. Voor de betrokken automobilisten is het des te vervelender dat er een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur gold. "Als je dat niet weet en je rijdt rond de 100, wat daar in een normale situatie mag, ben je je rijbewijs direct kwijt en moet je voorkomen."

Het gebeurt volgens hem vaker dat bestuurders in de war raken door onduidelijke bebording langs de weg en daardoor boetes oplopen. "Maar dat bijna drie op de vier wordt bekeurd, is wel heel bijzonder", zegt hij.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  16-1-2013  


|

FlitsKaart