Autoverzekeraar Axa komt met app om rijgedrag te controleren1163x

De internationale autoverzekeraar Axa ontwikkelt een app die het rijgedrag van gebruikers analyseert en tips geeft over verbeteringen van de rijstijl. De verzekeraar denkt er echter over na om de data te gebruiken om de hoogte van de verzekeringspremie te bepalen.

Axa wil de Smart Drive-app in september introduceren, schrijft Het Nieuwsblad. De applicatie lijkt het verkeersgedrag alleen op basis van snelheidsveranderingen te analyseren met behulp van de gps-chip. De software zal zo onder andere in de gaten houden of de bestuurders zijn rijgedrag aanpast naar gelang de weersomstandigheden, zoals langzamer rijden bij hevige regen. Ook zou de smartphone-app kunnen berekenen of de bestuurder zich aan de snelheidsregels houdt.

Een score moet de automobilist er vervolgens toe aanzetten zijn gedrag aan te passen. "Hoe voorzichtiger onze klanten rijden, hoe minder ongevallen er gebeuren en hoe minder schadevergoedingen wij moeten uitkeren", zegt een woordvoerder. Axa wil echter in een later stadium verder gaan en beschikken over de gegevens om een profiel van de bestuurder op te bouwen. Daarop zou dan zijn premie gebaseerd moeten worden.

Iemand met goede scores zou bijvoorbeeld korting krijgen. Volgens Axa is het omgekeerd niet de bedoeling slechte chauffeurs te laten boeten voor hun rijgedrag door de premies voor hen te verhogen. Het zou echter nog juridisch onduidelijk zijn of de plannen van Axa doorgang mogen vinden. De Belgische Privacycommissie stelt zich op het standpunt dat de methode mag als klanten uit vrije wil meewerken en Axa transparant is over wat er wordt doorgestuurd.

Bron:  Tweakers.net

Melder: ronrod

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram