Bejaarde vrouw rijdt man op terras dood





 

ZUIDLAREN -
Een 89-jarige vrouw uit Emmen heeft gisteren met haar auto een 46-jarige man uit Zuidlaren doodgereden. Het slachtoffer zat op een terras aan de Stationsweg toen de bejaarde automobiliste met haar auto de stoep opreed en de man raakte.



Het slachtoffer zat met zijn rug naar de straat en zag de auto niet aankomen. Een tweede terrasbezoeker raakte licht gewond. Twee mensen konden opzij springen. Daarna reed de auto nog tientallen meters door, voorbij een oversteekplaats, om tegen een lantaarnpaal tot stilstand te komen.



Volgens de vrouw uit Emmen was haar auto niet alleen op hol geslagen, maar werkten de remmen ook niet. De auto, een automaat, wordt onderzocht. Net zoals de rijvaardigheid van de vrouw




'Wie bedenkt dat er zoiets kan gebeuren?'



Peter en Gerda Oldenburger staan dinsdagavond verslagen voor de deur van hun café Berend Botje aan de Stationsweg in Zuidlaren. Even verderop ligt een lantaarnpaal plat op de stoep. Rood-witte linten fladderen in de wind. De café-eigenaren kunnen nog steeds niet geloven wat zich 's middags heeft afgespeeld op het terras voor hun zaak.



Een op hol geslagen auto denderde over het terras en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Eén man overleed ter plekke, een ander raakte gewond. "Vertel jij het maar," zegt Peter tegen enkele medewerkers die om hem heen staan. Maar als de anderen beginnen te vertellen, gaat hij als vanzelf weer meepraten.



"Ze kwam daar vandaan. Met vijftig kilometer over de stoep. Het plastic vloog alle kanten op. Roelof zat daar. Wie bedenkt nu dat er zoiets kan gebeuren?" Het mag volgens hem een wonder heten, dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. "Het was mooi weer, er waren heel veel mensen op straat, een geluk dat er niemand langs het terras liep op dat moment."



De café-eigenaar heeft uren met de gewonde klant in het ziekenhuis gezeten. "Het bleek allemaal mee te vallen, hij is weer veilig thuis." Maar met Roelof, al meer dan twintig jaar vaste klant bij Berend Botje, viel het niet mee. "Er was een dokter in de winkel hiernaast. Die heeft meteen geholpen," zegt Gerda. "Ik heb EHBO gedaan en ik heb hem geassisteerd. Maar op een bepaald moment hield Roelof op met ademen. Er was niets meer aan te doen."



Terwijl Peter in het ziekenhuis zat, ruimden zijn vrouw en medewerkers de ravage op. Rond half tien gisteravond sloten ze de deur. Gerda: "We zijn op woensdag altijd al dicht. Donderdag gaan we toch maar weer open. Ik denk dat mensen ook behoefte hebben elkaar op te zoeken en na te praten. Tijdens de uitvaart zullen we gesloten zijn, maar ik denk dat we daarna ook opengaan. Het café is op dat soort momenten toch een ontmoetingsplek."


 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  28-8-2002  


|

FlitsKaart