Belgen leveren kentekenplaat in voor bus





 

BRUSSEL - In Vlaanderen leveren gemiddeld per dag 30 mensen de kentekenplaat van hun auto in. Dat levert hen sinds 1 oktober een gratis abonnement op voor het streekvervoer.





De actie is een initiatief van de Vlaamse minister van verkeer Steve Stevaert. Hij wil zo het autogebruik ontmoedigen. Eerder al maakte hij, als burgemeester van Hasselt, het openbaar vervoer in die plaats gratis.



Wie in Vlaanderen zijn of haar auto uit het verkeer haalt, krijgt een beloning in de vorm van een gratis abonnement op de bussen en trams van De Lijn, de maatschappij voor het streekvervoer. Zo'n abonnement is drie jaar geldig.



De eerste maanden van de actie gingen slechts 50 mensen op het aanbod in. Nu het abonnement ook echt gebruikt kan worden, is de belangstelling ineens groter. Een woordvoerder van De Lijn zei zaterdag op de VRT-radio dat er inmiddels al 550 busabonnementen zijn uitgedeeld en dat zich dagelijks tientallen mensen melden. Een gezin dat de enige wagen opgeeft, heeft recht op drie jaar gratis gebruik van bus en tram voor alle leden.



Hoeveel auto's door de actie al daadwerkelijk uit het verkeer zijn gehaald, is niet duidelijk. De kentekenplaat in België staat op naam van de eigenaar. In praktijk zal het meestal zo zijn dat de auto gewoon is doorverkocht.

 
 
Bron: Trouw
 
  15-10-2002  


|

FlitsKaart