Belgische premier wil stijgende brandstofprijzen afremmen





 

BRUSSEL - De federale regering bekijkt of ze de accijnzen op brandstof kan aanpassen om de stijgende olieprijzen af te remmen. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag en heeft premier Guy verhofstadt (VLD) bevestigd in De zevende dag. Het idee was eerder ook al geoppperd door CD&V.



Als gevolg van de almaar stijgende olieprijzen, gaat ook de prijs van de brandstof pijlsnel de hoogte in. Voor een liter diesel betaal je aan de pomp nu al meer dan één euro. De enige die gebaat is bij die prijsstijgingen, is de staat. Die ontvangt immers meer accijnzen.



Premier Verhofstadt overweegt nu om een bepaalde drempel in te stellen zodat de accijnzen niet meer automatisch meestijgen met de olieprijs. Vanaf een bepaalde prijs zouden de accijnzen worden verlaagd, zodat de prijs van de brandstof aan de pomp niet verhoogt.



Een technische werkgroep buigt zich nu over de vraag of het idee praktisch haalbaar is en welk effect het gaat hebben op de begroting. Ook moet worden vastgelegd vanaf welke prijs de accijnzen worden teruggedrongen.



Ruim een jaar geleden werkte de regering een omgekeerd mechanisme uit, waardoor de accijns een deel van de prijsdaling ongedaan maakte. Nu denkt Verhofstadt dat de olieprijs gevaarlijk dicht komt bij het punt waarop ze de economie stevig pijn kan doen.

 
 
Bron: VRT
 
  24-10-2004  


|

FlitsKaart