Belgische verkeersboetes ongehinderd door naar Nederland572x

Alle verkeersboetes die in Belgiƫ aan Nederlanders worden uitgeschreven moeten voortaan ook daadwerkelijk worden betaald. Snelheidsboetes vielen al op de mat, en dat geldt vanaf woensdag ook voor parkeerboetes en bekeuringen voor overtreding van voertuigkeuring- en voorrangsregels.
De automatisch gegevensuitwisseling tussen beide landen treedt op 1 juni in werking.

De zuiderburen kunnen voortaan de Nederlandse databank raadplegen om de identiteit en adresgegevens van de overtreder te achterhalen. Belgiƫ ratificeerde onlangs het verdrag dat dit mogelijk maakt.

Een Europese richtlijn regelde al dat boetes voor te snel of door rood licht rijden in een ander EU-land moeten worden betaald. Dat geldt ook voor het niet-dragen van de gordel, rijden onder invloed en bellen achter het stuur.

Volgens de Belgische autoriteiten zijn Nederlanders verantwoordelijk voor bijna een op de drie verkeersovertredingen die buitenlanders in Belgiƫ begaan.

Frankrijk
De Belgische mobiliteitsorganisatie Touring waarschuwt woensdag ook Belgische toeristen die op vakantie gaan naar Frankrijk voor meer snelheidscontroles. De Franse overheid zal dit jaar meer dan honderd semi-mobiele radars of super-flitspalen inzetten.

Daarnaast komen er 100 nieuwe anonieme politiewagens met mobiele flitsers, bij de 280 die vorig jaar al werden ingezet. "Daarnaast zal Frankrijk gebruik maken van 3.500 valse radars om bestuurders te sensibiliseren. Ook komen er 500 vaste radars die in beide richtingen kunnen flitsen. Deze komen bovenop de 3.600 bestaande vaste flitspalen", aldus de mobiliteitsorganisatie tegen HLN.

Bron:  NU.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram