Bellen op brommer: €35 boete





 

AMSTERDAM - Bromfietsers en bestuurders van invalidewagens die met de gsm bellen krijgen vanaf 30 maart een boete van 35 euro. Dat is veel minder dan de 136 euro die een zonder carkit bellende automobilist straks krijgt opgelegd door de politie.



Ook het lezen van sms- en e-mailberichten valt onder de verbodsbepaling. De politie zal niet meer waarschuwend optreden maar gelijk een proces-verbaal uitschrijven. Ook heeft de politie de mogelijkheid het toestel in beslag te nemen.



Het gebruik van een mobiele telefoon door fietsers is wel toegestaan omdat het om langzaam verkeer gaat.



Ondanks de grote publiekscampagne bestaat bij veel bestuurders nog veel onduidelijkheid over het nieuwe verbod op bellen zonder carkit. Wie bijvoorbeeld in een file of voor een rood stoplicht stilstaat, mag op dat moment wel een gsm in de hand hebben. Zodra de auto in beweging komt, moet het toestel worden neergelegd.



Het is wel toegestaan om een nummer in te toetsen als het toestel op de middenconsole of op de stoel naast de bestuurder ligt.



De zogenoemde 27MC-bakkies en apparaten die worden gebruikt ten behoeve van het gesloten netwerkverkeer, zoals mobilofoons van de politie en taxichauffeurs, vallen buiten het nieuwe verbod.



Ook gaat de politie harder optreden tegen bestuurders die steeds vaker voor een telefoongesprek de vluchtstrook opzoeken. "Als er geen noodzaak is mag er niet op de vluchtstrook worden gestopt. Hiervoor geldt een bekeuring van €86. Onlangs hadden we een automobilist op de A16 tussen Dordrecht en Moerdijk die zijn auto zelfs op de linkerrijstrook had neergezet om een belangrijk telefoontje af te handelen," aldus J. Bennink van het Korps Landelijke Politie Diensten



 
 
Bron: de Telegraaf
 
  19-3-2002  


|

FlitsKaart