Beller rijdt als dronkaard





 

AMSTERDAM - Mensen die achter het autostuur een telefoongesprek voeren rijden net zo slecht en gevaarlijk als iemand met een flinke slok op. Zelfs als ze een carkit of een headsetje gebruiken.



Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Onderzoekers van de Universiteit van Utah maakten in hun onderzoek gebruik van een rijsimulator. 40 vrijwilligers namen viermaal plaats in de simulator: zonder bijzonderheden, niet-handsfree bellend, telefonerend met een handsfree-set en met het in de VS doorgaans strafbare alcoholpromilage van 0,08 procent in het bloed.



"Indien de wetgevers het probleem van afgeleide bestuurders werkelijk willen aanpakken, dan moet het telefoneren tijdens het rijden helemaal verboden worden", aldus Frank Drews, één van de mensen die meewerkten aan het onderzoek. De studie wordt deze zomer gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Factors.



De bestuurders die tijdens het rijden een telefoongesprek voerden reden over het algemeen iets langzamer (gemiddeld 9 procent) dan de 'normale' groep. Ze waren bovendien later met remmen en wisselden vaker van snelheid. Mensen met een promilage van 0,08 procent reden nog langzamer, maar wel weer agressiever.



"Bellen tijdens het rijden is misschien wel gevaarlijker dan dronken achter het stuur zitten", vertelde Drews, die eraan memoreerde dat bij 40 procent van de 42.000 fatale Amerikaanse verkeersongelukken drank in het spel is.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  30-6-2006  


|

FlitsKaart