Beveiligers azen op taken politie1268x

De particuliere beveiligingsbranche verwacht de komende jaren op grote schaal politietaken te gaan overnemen. Behalve toezicht houden, willen particuliere bedrijven ook bonnen gaan uitdelen en aangiften opnemen. De twee marktleiders in de branche, Group 4 Securicor en Trigion, spreken van 'een onomkeerbare ontwikkeling'.

Nu al leveren beveiligingsbedrijven aan gemeenten door het hele land toezichthouders en buitengewone opsporingsambtenaren (boa's). Zij surveilleren in uniform door stadswijken en beboeten mensen voor kleine overtredingen, zoals fietsen door voetgangersgebied en het te vroeg buiten zetten van huisvuil.

Zowel de beveiligingsbranche als de politie acht de kans groot dat binnen afzienbare tijd meer beveiligers in wijken rond zullen lopen dan politiemensen. "Dat is inderdaad denkbaar", aldus een woordvoerder van de Raad voor Hoofdcommissarissen.

Volgens de beveiligingsbranche is het 'onomkeerbaar' dat de politie taken moet gaan afstoten omdat er een 'enorme vergrijzingsgolf aankomt', aldus directeur Richard Franken van Trigion. De branche zint bovendien op meer bevoegdheden. Het huidige uitgangspunt dat alleen overheidsdienaren geweld mogen gebruiken, moet ter discussie durven worden gesteld, vindt Marcel Reith van Securitas, de derde grote speler op de beveiligingsmarkt. " Als overheden van beveiligers verwachten dat ze, soms risicovolle, politietaken overnemen, moet daar ook wat tegenover staan. Pepperspray? Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen." Het ministerie van Justitie wijst die wens van de beveiligers af. "Het geweldsmonopolie hoort bij de overheid thuis", aldus een woordvoerder.

Bron:  BN de stem

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram