Bijna elf miljoen bekeuringen in 2008





 

Een gemiddelde agent schrijft 300 boetes per jaar uit en Amsterdammers krijgen de meeste bekeuringen: anderhalve bon per inwoner per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar alle bekeuringen die de politie-korpsen vorig jaar uitschreven.

Nog meer opvallende resultaten: De politie Rotterdam deelt verreweg de meeste boetes uit omdat iemand niet voldoet aan de identificatieplicht. De politie in Utrecht daarentegen maakt nauwelijks werk van de ID-plicht.

De landelijke KLPD is kampioen boetes uitdelen: 2.543.822 bekeuringen in 2008. Het overgrote deel zijn natuurlijk snelheidsovertredingen op de snelwegen. In totaal schreven alle politieagenten bij elkaar 10.878.230 bekeuringen uit. Per agent zijn dat ruim 300 bonnen per jaar.

Snelheidsovertreders
In Zeeland heb je verreweg de meeste kans op een snelheidsbekeuring buiten de bebouwde kom. De Zeeuwse politie deelde 227.262 snelheidsboetes uit. Vergeleken met Groningen, een soortgelijke plattelandsprovincie met ook veel 80 km-wegen is dat verschil enorm, in Groningen 186.000 boetes minder dan Zeeland, namelijk: 41.150.

Het korps in Groningen blijkt vooral snelheidscontroles uit te voeren binnen de bebouwde kom. Met 236.271 bekeuringen staat dat korps op tweede plek. Gelderland-Zuid schrijft de meeste snelheidsbekeuringen binnen de bebouwde kom 260.953.

Door rood
Als Amsterdammers denken dat ze maar ongestraft over door rood licht kunnen rijden, hebben ze het mis. De politie in de hoofdstad deelde 38.345 boetes uit voor het negeren van rood licht.

Dan ergernis nummer 1 van automobilisten: bumperkleven! De politie heeft aangekondigd intensiever op te treden tegen de irritante bumperklever. Toch werden er maar 3.287 op de bon geslingerd. Het blijkt dus lastig om bumperklevers op heterdaad te betrappen.

Nog steeds dragen een boel automobilisten geen gordel. 200.367 bestuurders kregen daarvoor een bekeuring. In Amsterdam heb je de meeste kans op een boete. In totaal kregen 1.161.035 personen een bekeuring. Dat is anderhalve boete per inwoner.

Agenten in Gooi&Vechtstreek
Van alle regiokorpsen schrijft een agent van Gooi&Vechtstreek veruit de meeste bonnen: 528 bekeuringen per jaar per agent. In Haaglanden zijn agenten minder actief: per agent zijn er in 2008 149 bonnen geschreven.

Catogerien:

Wildplassen

Snelheid binnen de bebouwde kom

Snelheid buiten de bebouwde kom

Bumperkleven

Roodlicht

Geen verlichting

Geen legitimatie

 
 
Bron: RTL Nieuws
 
  26-12-2009  


|

FlitsKaart