Boete voor draaien 'gevaarlijke' kliko





 

DEVENTER - Met het oog op de verkeersveiligheid had de 48 - jarige P.M. uit Apeldoorn een kliko, die naar zijn idee gevaarlijk dicht langs de Hanzeweg in Deventer stond, een stukje verschoven. Dat hij daarmee doelbewust een snelheidscontrole wilde belemmeren, ontkende hij gisteren bij hoog en laag bij de Deventer politierechter.



De Apeldoorner zou op 19 juni dit jaar de kliko - voorzien van radarapparatuur - expres een halve slag hebben omgedraaid. Op die manier hoefden overtreders van de maximum snelheid niet te vrezen voor een boete. Maar daarvan was geen sprake, vertelde de man ter zitting.



Op weg van Apeldoorn naar Raalte had de Porcherijder de bak al zien staan langs de Hanzeweg. ‘Vlak langs een drukke vierbaansweg op een stoeprandje. Wat als een vrachtwagen er tegenaan rijdt?‘ Het was zaterdag en dan wordt er doorgaans geen vuilnis opgehaald, dus misschien was iemand de bak vergeten, zo redeneerde hij. Om ongelukken te voorkomen was de man wat later, op de terugweg, de parallelweg ingereden, uitgestapt, en had de kliko iets verzet.



Ineens stond er toen een agent voor zijn neus. Wat er daarna allemaal gebeurde, hij krijgt nog de koude rillingen als hij eraan terugdenkt. ‘Ik ben als een crimineel behandeld, werd nog net niet in de boeien geslagen.‘ Tot zijn grote ontzetting werd de Apeldoorner gearresteerd en heeft hij een uur in de cel moeten doorbrengen. En dat terwijl hij naar eigen zeggen volledig ter goeder trouw had gehandeld. ‘Die kliko stond daar echt gevaarlijk.‘



Had u nog nooit van deze manier van snelheidsmeten gehoord, wilde de rechter weten. Dat wel, erkende de Apeldoorner, maar hij had nog nooit zo‘n kliko van dichtbij gezien. De man beschikt over een blanco strafblad en wil dat graag zo houden. De boete - 190 euro - kan hij makkelijk betalen, maar daar ging het hem niet om. ‘Ik ben niet schuldig.‘



KLETSVERHAAL



‘Of ik geloof u, of u vertelt een kletsverhaal‘, constateerde de rechter. De dienstdoende agent heeft verklaard dat de Apeldoorner de kliko enkel 180 graden heeft gedraaid en helemaal niet een stukje van de weg af heeft gezet. Zich baserend op het proces verbaal oordeelde de rechter dat de Apeldoorner een kletsverhaal had verteld. Hij legde hem een boete op gelijk aan de eis.

 
 
Bron: De Stentor
 
  10-12-2004  


|

FlitsKaart