Bovag wil dat autobezit 17-jarigen mogelijk wordt



704x

AMSTERDAM - Binnenkort hebben we de eerste zeventienjarigen met een rijbewijs in Nederland. De Bovag gaat zich er sterk voor maken dat zij ook een auto op hun naam mogen zetten. Daarvoor moet je nu minimaal achttien jaar zijn.

Vanaf 1 november is het voor zestienjarigen mogelijk om te starten met rijlessen. Vanaf het zeventiende jaar is het dan mogelijk om onder begeleiding van een ervaren automobilist zelf te sturen.

Het is echter pas vanaf je achttiende mogelijk om zelf een auto op naam te hebben staan. Daarvoor heb je dan niet perse een rijbewijs nodig.

"Misschien kun je het afdankertje van je tante kopen of heb je wat gespaard, dan moet het mogelijk zijn om die auto in je bezit te hebben, als je een rijbewijs hebt," vertelt Paul de Waal van de Bovag. "Toe nu toe heeft niemand zich gerealiseerd dat dit niet strookt met de nieuwe regels."

AMvB
De Bovag heeft inmiddels het RDW benaderd, die gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. "Uiteindelijk zullen we het moeten aankaarten bij de politiek. Misschien kan het met een aanpassing in een algemene maatregel van bestuur, anders moet de wet worden veranderd."

"Afhankelijk van de vorm kan het variëren van een half jaar tot een paar jaar voordat zo’n regel wordt ingevoerd."

Proef
De proef waarbij mensen onder de achttien een rijbewijs kunnen halen, duurt zes jaar. Bij gebleken succes zal het ook in de toekomst mogelijk blijven om eerder dan je achttiende achter het stuur te zitten.

"Het zou leuk zijn als in het kielzog van die proef ook mogelijk wordt een auto te bezitten." Hoeveel achttienjarige autobezitters er in Nederland zijn kan de Bovag niet precies zeggen.

"We weten wel dat er 450.000 auto s op naam staan van 18 tot 25-jarigen. Dat is 5,5 procent van het wagenpark."

Bron:  Nu.nl

Melder: Asfaltvreter

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram