Buitenlandse boete in Nederland betalen1616x

DEN HAAG - Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden gaat boetes innen die Nederlanders in andere Europese landen hebben gekregen. De ministerraad ging vrijdag akkoord met een wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner (Justitie) om dat mogelijk te maken.Vorig jaar bereikten de Europese ministers van Justitie al overeenstemming over de overdracht van geldboetes. Nederland kan straks een strafrechtelijke boete overdragen aan een andere lidstaat zodat die daar kan worden betaald. Voorwaarde is wel dat de veroordeelde daar een vaste woon- of verblijfplaats heeft en over voldoende inkomsten of vermogen beschikt. Andere lidstaten kunnen boetes straks ook aan ons land overdragen.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

UPDATE 03-07-2006:Acceptgiro in Nederland voor buitenlandse boeteNederlanders die een geldboete krijgen in een van de Europese lidstaten, ontvangen in de toekomst een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Het moet daarbij gaan om een onherroepelijke beslissing. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Donner (Justitie), waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het voorstel komt voort uit een kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie.Nederland kan straks ook strafrechtelijke geldboetes overdragen aan andere lidstaten. De boete kan daar dan worden geïnd. Veroordeelden moeten in dat land wel een vaste woon- of verblijfplaats hebben of vermogen waarop de geldboete is te verhalen.De nieuwe regeling geldt voor:* geldboetes die zijn opgelegd door de strafrechter;

* verkeersboetes, bijvoorbeeld voor te hard rijden;

* een door de strafrechter opgelegde verplichting om het slachtoffer schadevergoeding te betalen.De EU-lidstaten vragen elkaar geen vergoeding voor de inningskosten. Het incasserende land mag het geld houden, tenzij de lidstaten daarover andere afspraken maken. Dat kan bijvoorbeeld als het geld bedoeld is als schadevergoeding voor het slachtoffer.Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd. De teksten van het voorstel en het advies worden pas openbaar bij indiening in de Tweede Kamer.Bron: BVOM.