Buitenlandse verkeersboetes laten op zich wachten1598x

Er zit geen vaart in het EU-plan om automobilisten buitenlandse verkeersbekeuringen thuis te laten ontvangen. Het overleg gaat erg moeizaam, zo blijkt voorafgaand aan EU-beraad dinsdag in Brussel. Zowel minister Camiel Eurlings (Verkeer) als EU-commissaris Antonio Tajani (Verkeer) verwacht dinsdag opnieuw geen akkoord. Een grote groep landen heeft juridische bezwaren.

Het plan betekent dat Nederlandse automobilisten alle boetes van flitscamera’s vanuit alle EU-landen thuis per acceptgiro zouden ontvangen. Nederlanders krijgen de boetes al uit enkele landen, maar dat is een uitzondering. De meeste Europese automobilisten zien nooit een prent als ze over de grens worden geflitst.

De straffeloosheid is oneerlijk en gevaarlijk voor het verkeer, oordeelt de Europese Commissie. Die had daarom voorgesteld dat EU-landen vanaf 2010 de bekeuringen zouden doorsturen naar buitenlandse automobilisten die te hard, door rood, dronken of zonder gordel rijden.

Maar Duitsland en een groep landen vinden dat Europa zich niet moet bemoeien met de verkeersboetes. Ze willen daarom een andere procedure, die langer duurt. Hun juridische bezwaren zijn nog steeds niet opgelost.

Eurlings noemt een akkoord „niet waarschijnlijk”, meldde hij onlangs aan de Tweede Kamer. EU-commissaris Tajani is evenmin optimistisch, zei hij recent. Hij betreurt dat zeer, omdat er zo onnodig verkeersdoden blijven vallen. Tajani noemt de juridische bezwaren van de dwarsliggers ronduit stom: die bezwaren vervallen volgens hem toch al, zodra het beoogde EU-verdrag in werking treedt. De commissaris vindt het onaanvaardbaar dat hij als Italiaan geen bekeuring krijgt als hij in Oostenrijk wordt geflitst.

Bron:  Telegraaf.nl

Melder: Cliootje
Tukker_Pat

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram