Camerabeelden A28 niet toegestaan als bewijs





 

Politie en justitie hadden tijdens een strafrechtelijk onderzoek geen gebruik mogen maken van de registratiecamera’s boven de A28. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden van woensdag.

Het hof heeft om die reden twee mannen vrijgesproken van 21 autodiefstallen in Noord- en Oost-Nederland. Het tweetal kon worden gepakt dankzij het omstreden kentekenregistratiesysteem (ANPR) op de A28 bij Zwolle.

Volgens het gerechtshof ontbreekt elke wettelijke basis voor het gebruik van het registratiesysteem bij een opsporingsonderzoek. Het hof is ook van oordeel dat het Openbaar Ministerie had kunnen weten dat camerabeelden in de zaak niet zouden worden toegestaan als bewijs.

’’Uit Kamerstukken blijkt dat de minister vindt dat voor uitvoering van het plan onvoldoende wettelijke basis bestaat’’, zo zegt het hof.

De politie kwam het tweetal op het spoor, toen het opviel dat er vaak een auto van de mannen in de buurt reed van een gestolen auto. Die gegevens had de politie niet mogen bewaren, vindt het hof.

Spoor

De mannen waren namelijk op dat moment niet verdacht en stonden dus niet in het systeem. ’’Er is achteraf een vergelijking gemaakt’’, zegt het hof. ’’En gegevens die geen hit opleveren, dienen direct te worden vernietigd.’’

Uitspraak

Het gerechtshof spreekt hiermee de uitspraak van de rechtbank in Zwolle vorig jaar tegen. De rechtbank vond het ANPR een goed middel tegen de voertuigcriminaliteit en veroordeelde de mannen tot een celstraf van drie jaar. Dat eiste het OM in hoger beroep opnieuw.

De mannen zouden met magneetjes autosleutels uit brievenbussen bij garages hebben gehengeld en op die manier de auto’s hebben gestolen. De diefstallen vonden plaats van april 2008 tot en met januari 2009.

Voor een poging tot diefstal op dezelfde manier in Duitsland, kregen de mannen wel een straf: tien weken cel. Die hebben de mannen in voorarrest al uitgezeten.

 
 
Bron: nu.nl
 
  16-6-2010  


|

FlitsKaart