Chips in kentekens, in 2016 moet het gaan gebeuren1373x

Ook de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie is van plan om uw kenteken te voorzien van een chip.

Een RFID-chip in Nederlandse kentekens, zodat de overheid (en andere bevoegde instanties) tot op enkele tientallen meters alle auto’s kunnen ‘uitlezen’. Elke chip in het kenteken is voorzien van een code die, samen met de cijfer/lettercombinatie op de plaat, voor een unieke identiteit zorgt. Een maatregel die wordt verkocht onder het motto van ‘fraude en diefstal tegengaan’, aldus alle voorstanders, waaronder Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, RDW en BOVAG.

Dit plannetje wordt al sinds 2011 in de politiek geopperd – tot aan Europa toe – en ook minister Van der Steur is voornemens om het in te voeren. In antwoorden op Kamervragen van het CDA zegt hij:

Er is een nieuwe passieve RFID-chip ontwikkeld. Het is de bedoeling dat de nieuwe chip alleen kan worden uitgelezen door daartoe bevoegde personen of instanties die in het bezit zijn van een gecertificeerde reader met een hoog beveiligingsniveau. De drie ontwikkelaars van de nieuwe RFID-chip voeren gedurende ruim een jaar een praktijktest uit bij het Opleidings- en Trainingscentrum van het Ministerie van Defensie in Oirschot. Het doel van de praktijktest is om te zien of de nieuwe chip onder alle omstandigheden goed is uit te lezen. Ook wordt de RFID-chip aan een security analyse onderworpen. De periode voor de praktijktest loopt van 1 juni 2015 tot 31 juni 2016.

Na deze testperiode neemt de Kamer een besluit over RFID (Radio Frequency Identification) in onze gele platen. Een formaliteitje, want de lobby om dit voor elkaar is té sterk om dit nog te stoppen. Voor een overheid die haar burgers graag nauwgezet volgt is dit immers een natte droom, aangezien auto’s met RFID-chips nooit meer onzichtbaar zijn (handig voor milieuzones en de Belastingdienst, waar nu nog nummerplaatscanners worden gebruikt die niet altijd even betrouwbaar zijn).

Bron:  autoblog.nl

Melder: Ronrod

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram