Column: Iedereen kent wel iemand...





 

In verkeersveiligheid wordt 1972 het rampjaar genoemd; 3264 verkeersdoden. Sindsdien daalt dit aantal. De generaties uit die tijd vertellen nog wel eens, “Iedereen kende wel iemand die een verkeersongeval had gehad”.



Anderhalf jaar geleden bleek uit een enquête dat Nederlanders massaal willen emigreren. Velen voegen daad bij woord en een grote emigratiegolf is aanstaande. De tijdsgeest van nu, iedereen kent wel iemand die bezig is met emigreren; iemand die plannen heeft of iemand die zelfs op punt staat te vertrekken.



Het zal toch niet waar zijn dat Koos Spee, bij zijn kruistocht om het hardrijden uit te roeien, in zijn missie slaagt omdat de mensen massaal vertrekken? Die mensen doen natuurlijk nog veel meer dan alleen maar de snelheidslimiet overschrijden. Het gaat om veel mensen die buiten de auto waarde toevoegen aan de samenleving, in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs of andere sectoren. Het is dus nog maar de vraag of de samenleving een gat in de lucht moet springen, dat zij deze hardrijders kwijt is.



Een en ander kwam opeens akelig dichtbij. Bij mijn laatste ouderlijk bezoek, bleek dat mijn ouders méér redenen hadden dan alleen vakantie, om deze zomer naar Spanje te gaan. Één van de redenen die ik nog niet kende was, dat zij in Spanje voor zichzelf wilden nagaan of zij misschien niet in dit land zouden willen wonen. Zij wilden hun eigen opties verkennen. Ze hebben voor zichzelf die opties beantwoord, ze blijven in Nederland.



Het “E-woord” was gevallen in eigen kring, akelig dichtbij. Natuurlijk vraag je dan, waarom ze deze opties zijn nagegaan, wat er precies speelt.



Nou er speelt van alles en nog wat. Regionale overheden die vieze spelletjes spelen waar je als burger door benadeeld wordt en waar je geen vuist tegen kunt maken. Er speelt de horkerigheid van Nederlanders in het algemeen. En denk vooral aan al die flitspalen. Dat verhaal was even slikken.



De flitspaal werd niet genoemd, zodat wij dezelfde taal zouden spreken. Die flitspaal blijkt in zichzelf een groot symbool te zijn om uit te leggen wat er mis is met Nederland. Stof om even over na te denken, hoe leg je dat uit in de volgende column. Je gaat toch niet emigreren vanwege een flitspaal; wél voor datgene wat die paal betekent.



Het gaat mis waar kleine mensen groot worden, zonder te groeien. Koos Spee was ooit motoragent en jaagde op snelheidsduivels. Zijn dagelijkse routine kon het aantal limietoverschrijders niet indammen, tot frustratie. Dat indammen was volgens zijn baas destijds dan ook niet zijn taak. Tegenwoordig gooit Spee het land vol met flitspalen om een persoonlijk doel alsnog te bereiken. De overheid is dankbaar voor de inkomsten.



Bernhard Welten, Hoofdcommissaris van politiekorps Amsterdam, vocht tegen de krakerbeweging tijdens het Kroningsoproer op 30 April 1980. De krakerbeweging was soms te sterk voor de politie. Welten wil deze gevoelens van onmacht niet meer beleven en daarom wil hij graag meer cameracontroles, de “digitale slotgracht”, rond de grote steden. Welten weet nog niet wat hij met de camera’s denkt op te sporen, maar ze moeten er zeker komen.



Zalm wil het gebruik van muntgeld en bankbiljetten ontmoedigen. Banktransacties zijn namelijk makkelijker te traceren en dat is goed voor fraudebestrijding. Peijs wil rekeningrijden middels tolpoorten en weet in de toekomst waar u rijdt. Donner wil dat al het internetverkeer een paar jaar lang wordt vastgehouden en opgeslagen, zoals dit nu al gebeurt met SMS, zodat uw surfgedrag in kaart gebracht kan worden. Verder zijn er veel voorstanders van de DNA databank, terwijl tegelijkertijd de onvrede over de identificatieplicht groeit. De politie wil een politiestaat, want alleen dan kan zij effectief zijn. De overheid wil alle handel en wandel van burgers gaan monitoren. Big Brother wordt een feit!



Het is dus immens wat die flitspaal symboliseert. Door een kastje in de auto kan de automobilist niet meer te hard rijden. Door een chip in de kentekenplaat hoeft er geen ingewikkelde software meer gemaakt worden die de letters van kentekenplaten herkent.



Door de mobiele telefoon weet de overheid te allen tijde waar u bent. Dan kan het best voorkomen dat u bij een voetbalwedstrijd bent geweest waar voetbalsupportersrellen uitbraken. Dan krijgt u een SMS van de politie om te vragen of u kunt getuigen. Twaalf reacties respons op een totaal van 17.000 verstuurde berichten geeft wel aan hoe vaak de burger de laatste tijd gebruik maakt van zijn vrijheid om niets te doen. Dat is nog erger dan het cijfer voor de bereidheid om aangifte te doen van een misdrijf - 29.1 procent.



Een grote druk van de overheid middels totale controle, burgers die als reactie hierop massaal “prima” roepen, terwijl zij ondertussen eigenlijk niets te maken willen hebben met de effectiviteit van diezelfde overheid.



Kortom, de flitspaal staat symbool voor onze overheid via totale controle de burger chantabel probeert te maken, met de bedoeling om zelf effectiever te kunnen zijn en met name om hier geld aan te verdienen.



Dát is pas een reden om te denken aan emigreren! Conservatieve landen in Zuid Europa kennen misschien dan wel een beetje corruptie, maar dat valt echt wel af te wegen tegenover het toenemende zwaard van Damocles dat de Nederlandse overheid optuigt. Het geluk in het leven telt immers ook!



Geen wonder dat het E-woord steeds vaker valt. De toenemende overheidsmacht en de effecten hiervan op de bevolking maken de ramp compleet. De handdoek in de ring gooien blijkt voor veel mensen nog de enige optie te zijn; begrijpelijk, helaas.



Dat de flitspaal het symbool van onzaligmakend Big Brother zou worden, was buiten mijn verwachting.

 
 
Bron: Flitsservice.nl
 
  9-1-2005  


|

FlitsKaart