Column: Kloofgraver Peijs





 

Een doekje voor het poetsen. Minister Carla Peijs zal 's ochtends op 1 November bij een benzinestation langs de A12 de ruiten van automobilisten gaan schoonpoetsen.



Bij het kloofgraven is dit service van de zaak. De kloof tussen politiek en burger is levensgroot, dat is algemeen bekend. Peijs lijkt kloofgraver van het jaar te worden.



Steeds meer internetmedia bieden de mogelijkheid om te reageren op berichten. De publicatie over de maatregel om 80km/u in te stellen op diverse snelwegen, inclusief de daarbij horende trajectcontroles, ontketent een storm van kritiek.



Het is tekenend voor de gigantische kloof die tussen burger en politiek bestaat. Peijs raakt precies de verkeerde snaar en haalt zich een vloedgolf van snerend cynisme, verbitterd wantrouwen en meedogenloze afkeuring op de hals. Ik heb tussen de reacties gezocht naar positieve opmerkingen. De "positieve" reacties waren goedkeuringen ten aanzien van het beleid van Peijs, en tegelijkertijd zeer negatief en intolerant ten aanzien van alles wat met de auto te maken heeft. Het is haat en nijd wat de klok slaat.



Ook Milieu Defensie werd in de berichtgeving genoemd, die zijn van mening dat Peijs op te weinig stukken snelweg de 80km/u maatregel heeft doorgevoerd. Kijkend naar de toon van de meningen over Milieu Defensie, lijkt het niet erg goed te gaan met deze club.



De rapen zijn bijna gaar.



Er zijn maar twee soorten mensen die zeer fundamentalistisch denken over snelheidslimieten; overheidsmensen en milieumensen. Als iedere automobilist één keer per jaar een snelheidsbekeuring krijgt, dan blijkt al uit dit snelheidsgedrag dat de burger veel lichtzinniger denkt over de regels van snelheidslimieten.



De overheid ís als een hoofd dat het contact met de rest van het lichaam heeft verloren en toevallig zit de milieubeweging in iets dichter bij het oor.



Opiniepeiler Maurice de Hond vergelijkt de overheid met een figuur uit de tekenfilm. Het figuur is aan het rennen en ziet de afgrond niet. Als het figuur over de afgrond heen is gehold, dan loopt het stripfiguur door, zonder te vallen. Maar wanneer het stripfiguur naar beneden kijkt, dan valt het hard in de bodem van het ravijn.



Kloofgraver Carla Peijs is grond afgraver van het ravijn, op advies van de milieuclubs. De maatregelen bestaan namelijk alleen uit pijn en met zeven miljoen autobezitters zal dit toch bepaalde electorale gevolgen hebben.



De mensen zien het al aankomen. Sinds invoering van de 80 maatregel bij Overschie thv Rotterdam staat de A13 vanaf den Haag tot Rotterdam stil. Getuigen melden dat hier vroeger bijna geen file stond, terwijl de file er tegenwoordig de hele dag staat.



Kun je nagaan dat de overheid beweerd dat de doorstroming is verbeterd op dat kleine stukje waar de 80 maatregel van kracht is. Alsof mensen alleen maar met dit kleine stukje snelweg te maken hebben. Zo'n overheidsuitspraak laat dan ook overduidelijk zien dat de overheid absoluut niet geïnteresseerd is in haar burgers. Mensen hebben namelijk ook te maken met die lange files op de A13 die sinds de 80 maatregel met stipt op 1 staat in de file top 20.



De mensen voelen het van tevoren al aan. Op de Ringweg A10 West, op de A12 tussen Oudenrijn en het knooppunt met de A27, en de A20 ja, daar kunnen ze doorrijden. Maar op de snelwegen net even buiten deze stukken komen kilometers lange files te staan. Dan moeten de mensen nota bene nóg vroeger van huis om op tijd op het werk te komen. Dat betekent dat de mensen nóg minder vrije tijd hebben, en dat het nóg moeilijker wordt om op tijd de kinderen op te halen van school of het kinderdagverblijf.



Peijs kloofgraver berooft hand in hand met Koos flitsofficier de burgers van zowel tijd als geld. En dat voor een CDA minister; van een partij die voor saamhorigheid in de samenleving staat. Carla Peijs heeft het niet begrepen, saamhorigheid - daar hebben de mensen geen tijd meer voor! En het kloofgraven van deze minister zorgt ervoor dat mensen daar nog minder tijd voor hebben.



Milieu Defensie drijft de zaak op de spits. Carla Peijs drijft de mensen ín de spits. Ieder zijn taak en die taak lijkt makkelijk; volksraadpleging staat niet in de functieomschrijving van de volksvertegenwoordiging.



De "visionair" Peijs heeft het verkeersinfarct weer een stuk dichterbij gebracht!

 
 
Bron: Flitsservice.nl
 
  31-10-2005  


|

FlitsKaart