Column: Wantrouwen in de politie





 

Er lijkt opvallend veel mis te zijn met het politieimago in Nederland. Koos Spee kan tevreden zijn, het is een kroon op zijn prachtige werk. Als hij na 2009 met pensioen gaat, kan hij tevreden terugkijken op de ruïnes die hij achterlaat. Het moet toch fijn zijn voor Koos Spee om het gevoel te hebben dat hij gelijk heeft én om een ander de schuld te geven van de imagodestructie die de politie is ondergaan.



Het gaat niet heel erg goed met het imago van de politie, wat de recentelijk tot een uitbarsting leek te komen. Minister van Binnenlandse Zaken doet oproep aan het volk om vaker aangifte te doen van misdrijven, terwijl winkeliers, detaillisten en burgers nauwelijks vertrouwen hebben in de goede afloop van hun aangifte en dit dus nalaten. De uitbarsting van het wantrouwen spreekt boekdelen. Volgens veel mensen houdt de politie zich alleen nog maar bezig met flitsen, parkeerboetes, bekeuringen voor fietsverlichting, terwijl de grote jongens en de terroristen vrij spel hebben.



Natuurlijk houdt de politie zich met meer dingen bezig dan alleen flutbekeuringen. Maar onder een grote groep van de bevolking bestaat een verkeerd beeld over wat politiewerk inhoud. Daar doet Peter R. de Vries in een interview met Twee Vandaag nog een schepje bovenop in zijn commentaar over het stakende blauw, “sommigen mogen wel wat meer hun best doen”. De Vries doet natuurlijk niet zomaar zijn uitspraak. Grote en kleine beslissingen van politiek, bestuurders en topambtenaren hebben het imago en het vertrouwen in de politie uitgehold.



Een verrot politieimago en daling van het aantal verkeersdoden waarvan gezegd wordt dat die daling aan Koos te danken is. In plaats van dat mensen Koos Spee massaal dankbaar zijn, begint Nederland juist steeds meer te stuiteren. Blijkbaar is er mis in het verhaal, zelfs als flitsen zou werken. Die zogenaamde objectieve cijfers kunnen daar dus weinig aan doen. En zolang Spee nog goed de schatkist vult, mag dit slechte imago ook absoluut niet een probleem worden genoemd, want dat zou betekenen dat er een oplossing moet komen. Gerrit Zalm zou daar niet snel warm voor lopen, die ziet al die bekeuringen wel zitten.



Het slechte imago van de politie is niet uniek voor Nederland. In alle landen waar flitsen massaal is ingevoerd, gaat het erg slecht met het imago van het Blauw. Zelfs al zou flitsen werken, maakt het de methode nog steeds niet populair. Dat is een slag die Koos Spee en de politiek nooit zal winnen. En in de vrijheid van de mensen om ergens niet aan mee te doen, stagneert dus het aantal aangiften van misdaadplegingen.



Kortom, Spee doet het er het beste aan om door te gaan met alleen aan zichzelf te denken, zoals gewoonlijk. Koos is ongetwijfeld wel zo slim om een argument te verzinnen dat zijn ruïnes niet aan hem te danken zijn. Door de waarheid in te kopen bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en zijn ja-knikkers te promoveren binnen BVOM kan Spee natuurlijk nooit aan de verkeerde kant staan. Wie zou dat tegen de man met het geld durven zeggen.



Maar gelukkig is het allemaal niet zo zwart wit met die aangiften. Onlangs werd ik door de politie gebeld; iemand had mijn autopapieren op straat gevonden en naar het bureau gebracht. Mijn telefoonnummer stond in een aangifte van een vandalistische autokras waarvan ik eerder dit jaar aangifte heb gedaan.

 
 
Bron: Flitsservice.nl
 
  15-6-2005  


|

FlitsKaart