Controles politie bij scholenx

ETTEN-LEUR - De politie houdt vanaf maandag intensieve controles bij de basisscholen. Het doel is om de verkeersveiligheid op weg naar en rondom de scholen te verbeteren.De politie begint volgende week met de grote regionale actie, omdat dan het nieuwe schooljaar aanvangt. Het is de eerste thematische politieactie waaraan alle dertig politieteams in 26 gemeenten tegelijkertijd deelnemen. Deze actie heet 'De scholen zijn weer begonnen.' De actie begint maandag officieel in Breda. Dan zijn de agenten van het team Etten-Leur al aan de slag.
De controles bij het basisonderwijs zijn volgende week, bij het voortgezet onderwijs zijn die van 15 tot 19 september. Bij de basisscholen let de politie vooral op de ouders die de kinderen naar school brengen en weer ophalen. Daarbij wordt goed gekeken naar het voorbeeldgedrag van die ouders. Het gaat om snelheid, veilige kinderzitjes, het dragen van de autogordel en parkeren rondom scholen. Dat laatste zorgt niet alleen voor onveilige situaties bij het oversteken van de kinderen, maar vanwege het gebrek aan parkeerplaatsen ook voor veel ergernis bij de omwonenden van de scholen. De oudere kinderen die zelfstandig naar school gaan, worden aangesproken op hun gedrag op straat.
Tijdens de controleweek in het voortgezet onderwijs let de politie op het rijgedrag zoals snelheid, door rood licht rijden en het niet dragen van een helm. De politie probeert het onderwijs bij de actie te betrekken. Op school moeten de kinderen iets meekrijgen over veilig weggebruik. Ook de gemeente en 3VO zijn bij de actie betrokken. Jaarlijks komen 58 kinderen in het verkeer om het leven en raken er 2500 zwaargewond. De politie houdt dit jaar nog meer themaweken zoals over drugs, alcohol en vuurwerk.


P. Rens van de Etten-Leurse afdeling van 3VO noemt de actieweek een goede zaak. "Ga bij een beetje regenval 's morgens maar eens in een schoolstraat kijken. Dat is een puinhoop van overal geparkeerde auto's, terwijl er een stopverbod geldt. Het zijn de ouders, die voor de onveilige situaties zorgen." Volgens Rens komt de afdeling er op een landelijke dag in september nog op terug. "Bovendien gaan we met de verkeerswethouder en de scholen rond de tafel om een goede modus te vinden tussen de lessen en aandacht voor de verkeersveiligheid rondom de school."

Bron:  BN / De Stem

Melder: ruudt

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Als het regelmatig zo'n puinhoop is bij een school, waarom wordt daar dan niet frequenter gecontroleerd, maar alleen bij het begin van het schooljaar? Dit zijn verkeersonveilige situaties, waar naar onze mening te weinig aandacht aan wordt geschonken.