Controles rijden onder invloed op maandag





 

ENSCHEDE - De politie gaat op de vroege maandagochtenden extra controleren op rijden onder invloed. Te vaak kruipen mensen bij het aanbreken van de dag achter het stuur met de gedachte dat de drank is uitgewerkt.

Directe aanleiding daarvoor is het dodelijke ongeluk 18 december in Weerselo. Een 34-jarige man uit Reutum overleed die vroege maandagochtend nadat een 20-jarige tegenligger op hem was ingereden. De laatste verkeerde onder invloed.

De extra controles zullen een langere periode beslaan. De politie heeft meer aanwijzingen dat automobilisten het op de maandagochtend niet zo nauw nemen met de regels.

Justitie constateert dat automobilisten te gemakkelijk denken dat rijden met een beetje alcohol in het bloed wel kan. Verkeersofficier A. Damen van Justitie in Almelo zegt dat ‘de Bob van tegenwoordig’ vindt dat een of twee glaasjes best kunnen. Damen maakt zich daarover zorgen. De ‘bewust onbeschonken bestuurder’ zou zich volgens hem tot fris moeten beperken en niet de grenzen moeten opzoeken.

Hoewel cijfers van de Regiopolitie Twente niet onderbouwen dat vooral jongeren te onverschillig zijn, blijft Damen extra aandacht vragen voor deze groep. Hij constateert namelijk vaker ‘behoorlijke overschrijdingen van de 0,2 promille alcohol die jongeren in het bloed mogen hebben als ze rijden’. Damen: ‘Er zijn heel wat campagnes gevoerd, maar het dringt kennelijk onvoldoende door.’

Opvallend is ook dat de groep die met extreem veel op achter het stuur kruipt, vooral uit vrouwen bestaat. ‘Het zijn altijd probleemdrinkers, die overdag worden gepakt’, zegt hij. Een speciale aanpak door Justitie is volgens hem niet aan de orde, omdat de groep erg klein is.


35 dodelijke aanrijdingen

Er waren vorig jaar in Twente 35 dodelijke aanrijdingen. In een geval is alcoholgebruik door de veroorzaker bewezen. In Weerselo overleed op 18 december een 34-jarige man uit Reutum, nadat een twintigjarige tegenligger uit Saasveld op hem was ingereden.
In een tweede geval speelde rijden onder invloed volgens het Openbaar Ministerie ook een rol, maar ontkent de verdachte te hebben gereden. Het gaat om de aanrijding van een fietser op 19 februari in Albergen. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 62 jaar.

In veel gevallen wordt alcoholgebruik bij dodelijke aanrijdingen in opdracht van de officier van justitie niet meer onderzocht. Dat geldt voor eenzijdige ongelukken, bijvoorbeeld als iemand tegen een boom rijdt.

Als het voor de schuldvraag van belang is om te weten of het slachtoffer heeft gedronken, is een bloedproef wel aan de orde. Maar die slaagt niet altijd, omdat alcohol al snel niet meer aantoonbaar is.

 
 
Bron: TC Tubantia
 
  27-1-2007  


|

FlitsKaart